Share on Tumblr
| Yorumları Göster (0)

Yaşam / Stresi Azaltmanın Yolları Neler? >>
0

 

 


Stresle başa çıkmak bazı anlarda normalde olduğundan daha zor gelebiliyor. Günlük yaşamımız, yoğunluk ve insan ilişkileri içerisinde kendimizi kaptırdığımız stres anları bazen hiç bitmeyecekmiş gibi görünebilir. Bunu tamamen ortadan kaldıracak tavsiyeler ne kadar gerçekçi bilemiyoruz. Ama stresi ve stresin yarattığı olumsuz etkileri en aza indirmek için neler yapman gerektiğini biliyoruz… Şimdi birlikte stresi azaltmanın yolları neler ve bu konuda hangi yöntemler etkili oluyor birlikte bakalım. :)

 

 

 

Stres Nedir?

Stres, vücudumuzun fazla mücadeleye verdiği tepkilerden oluşur. Hepimiz günlük sorunlar veya hayatımızdaki değişiklikler sebebiyle stresi tetikleyebiliyoruz. Stres, kalp atış hızımızdan korku ve öfke gibi durumlara kadar birçok unsuru içerir. Genellikle olumsuz etkenlerden dolayı ortaya çıktığını düşünsek de bazen stres iş değişikliği veya yeni bir bebek sahibi olmak gibi olumlu değişiklikler sonucunda da meydana gelebilir. :)

 

Stresi Azaltmanın Yolları Neler? Stresle Nasıl Başa Çıkılır?

Aslında stres, hayatımızda önemli durumlara hizmet etmektedir… Hayatımızda karşılaştığımız tehditlere hızlı bir şekilde yanıt vermemizi veya tehlikelerden kaçmamızı sağlar. Ama bu durumlara uzun süre maruz kalmak zihinsel olarak yıpranmaya veya fiziksel sağlık sorunlarına yol açabilir… Hiçbirimiz tam olarak stresten kaçamıyorken bu durumun yarattığı olumsuzlukları en aza indirmenin yollarını arayarak stresle başa çıkabiliriz.

 

 

 

1.Sağlıklı Beslenme

Biliyoruz, birçok konuda sağlıklı beslenme konusuyla karşılaşıyorsun… Sağlıklı beslenme konusu mental ve fiziksel sağlık için tahmin ettiğimizden çok daha önemli! Farkında olmadan fazla tükettiğimiz birçok besin stresi tetikleyebilir. Mesela kafein, stresin etkilerini yükseltebilir. Bu durum bünyeye göre değişiklik gösterse de kendin farkındalık yaratarak fazla tükettiğin besinlerin bazılarına sınırlamalar getirebilirsin. Ayrıca fazla alkol ve tütün tüketimi de çoğu zaman stresi tetikleyen unsurlar arasında yer alır. Bu sebeple uzmanlar, aşırı stres yaşayan bireyleri bu konularda bilgilendirip uyararak en iyi şekilde yönlendirmeye çalışır. Kısacası; bedenin için en verimli olacak beslenme şeklini belirleyip hayatında ufak değişiklikler yapmak stresi azaltmanın yolları arasında diyebiliriz…

 

2.Egzersiz Rutini

Fiziksel sağlığımızı desteklemenin yanında egzersiz yapmak iyi bir stres giderici yöntem olarak görülmektedir… Sana iyi geleceğini düşündüğün bir egzersiz türünü seçerek işe koyulabilirsin. :) Fitness, pilates veya yoga gibi egzersiz türlerinin vücudu rahatlattığı ve bizi mutlu edecek hormonları salgılamamızı sağladığı inkar edilemez bir gerçek! :)

 

3.Stresi Tetikleyen Unsurları Sınırlamak

Dönüp hayatına şöyle bir baktığında seni nelerin strese yönelttiğini incele… Hayatında başa çıkamayacağın çok fazla talep var ve bütün bunları yetiştirmeye vaktin yoksa bununla savaşmak zor olabilir. Öncelikle insanlardan yardım istemeyi veya önceliklerini yeniden sıralamayı deneyebilirsin. Zaman yönetimi konusunda kendini geliştirmek de bu konunun üstesinden gelmek için sana yardımcı olacaktır. :)

 

 

 

4.Gerçekçi Hedefler

Her şeye ve her işe aynı anda yetişemeyeceğinin bilincinde olmak çok önemli… Her zaman %100 başarılı olmak mümkün değil ve bu çok normaldir… Stresi azaltmanın yolları arasında kontrol edemeyeceğin şeylerin farkında olmak konusu fazlasıyla önem taşıyor… Başarabileceğine, vakit ayırabileceğine ve ulaşabileceğine inandığın hedefler belirleyerek hayal kırıklığı yaşayacağın durumlardan uzak kalabilirsin…

 

5.Nefes Egzersizleri ve Meditasyon

Gün içerisinde birkaç kere derin nefes alıp vererek kendini dinlemek bile o kadar iyi geliyor ki denemeden bilemezsin… :) Koşuşturmanın arasında durup kendi içine dönmek ve derin nefes alıp vermek stresin etkilerini en aza indirmeni sağlar. Aynı zamanda evde uygulayacağın nefes egzersizleri de zihnini arındırmana yardımcı olacaktır. Hatta nefes egzersizleriyle destekleyeceğin bir meditasyon seansı yapmayı da deneyebilirsin. Ne kadar rahatladığını fark edince bunu rutin haline getirebilirsin. :)

 

6.Düzenli Uyku

Stresi azaltmanın yolları arasında tabii ki düzenli uyku konusunda da değineceğiz. Gün içerisinde uykusuz haldeyken stresle baş etmek daha da zor hale gelecektir. Bu yüzden kendine bir uyku düzeni oluşturup her gün aynı saatte uyumaya ve aynı saatte uyanmaya çalışmalısın. Aynı zamanda yatağının rahatlığı ve odanın karanlıkla birlikte sessizlik içinde olması çok önemli… Yatak odanda TV izlemek veya çalışmak uyku düzenini olumsuz şekilde etkiler. Bu sebeple yatak odan sadece uyku ve dinlenme için organize edilmiş olmalı ve burada kendini rahat hissetmelisin. :)

 

 

Stresi azaltmanın yolları aslında düşündüğünden daha kolay… Uygulayabileceğin birkaç püf noktayı seninle paylaşarak enerjine enerji katmak istedik, her zaman seninleyiz! :) #oxxolovesyou

 

 

 

 


Yorumlar (0) | Yorum Yap
Share on Tumblr