Share on Tumblr
| Yorumları Göster (0)

Yaşam / Mental Sağlığı Güçlendirmenin Yolları >>
0

 

 

 

Hayatın bitmek tükenmeyen ritmine ayak uydurabilmek için fiziksel sağlığımız kadar mental sağlığımızı da korumamız gerekiyor. Zihinsel ve ruhsal ihtiyaçlarımızın farkında olarak çevremizdeki insanlarla olan iletişimimizi de en iyi seviyeye taşımamız oldukça önemli… Tüm dünyaya olan bakış açımızı iyileştirebilmek ve hayatın yoğunluğuna karşı ayakta kalabilmek için mental sağlık nasıl korunur konusunda bilinçlenmeliyiz. :) Biz de bu konuda yaptığımız araştırmaları seninle paylaşmak istedik…

 

 

 

Mental Sağlık Nedir?

Dünya Sağlık Örgütü’nün belirttiği üzere tam olarak sağlıklı olma durumu, bir insanın sadece fiziksel sağlık durumunun iyi olmasıyla bitmemektedir… Tam olarak sağlıklı sayılmanın en önemli etmenlerinden biri ruhen de iyi bir durumda bulunabilmektir. Kısacası mental sağlık; bireyin zihinsel ve davranışsal olarak kendini hayata karşı iyi hissetmesidir. Kişinin içinde bulunduğu yaşamdan keyif alması, gereken sorumlulukları yerine getirmesi ve hayatta karşılaştığı sorunlara yönelik olarak mücadele edebilmesi mental sağlığın iyi olmasına bağlıdır.

 

Mental Sağlığı Korumanın Yolları

1.İletişimde Kalmak

Güçlü aile bağları ve iyi arkadaşlıklar mental sağlık nasıl korunur sorusunun ilk cevaplarından biri… Çevremizle olan iletişimimiz ne kadar güçlüyse ruhen kendimizi o kadar iyi hissetmemiz mümkün. Kimi zaman arkadaşlarınla yapacağın yüz yüze görüşmeler günlük motivasyonu olumlu şekilde etkileyecektir. Aynı şekilde eş, sevgili, anne, baba ya da kardeş gibi sürekli iletişimde olduğumuz bireylerle hayatımızı belli ölçülerde paylaşmak mental sağlığımız açısından faydalı olacaktır. Tamamen içimize kapanıp dış dünyayla iletişimi kesmek her zaman iyi sonuçlar vermeyebilir. :)

 

 

 

2.Mola Ver

Hayatın koşuşturması içerisinde bazen nefes almak iyidir… İşteyken veya ders çalışırken vereceğin mola aralıkları seni yapacağın işe daha fazla motive edecektir. Belki de yoğun geçen bir dönemin ardından kendine armağan edeceğin hafta sonu tatili ya da kısa çaplı açık hava organizasyonları enerjini destekleyebilir. Yorgun hissettiğin anlarda vücudunu dinlemeli ve ihtiyacına göre hareket etmelisin. Kendini stresli hissettiğin dönemlerde veya düzenli olarak meditasyon ve yoga egzersizleri deneyebilirsin. Kendi içine dönüp ruhuna kulak vermek seni fazlasıyla rahatlatacaktır.

 

 

 

3.Kendinle Barış

İyi bir benlik algısına sahip olmak mental sağlık nasıl korunur konusunun önemli maddelerinden biri… Bazılarımız güzel yemek yapar bazılarımız müthiş şekilde enstrüman çalar. Sahip olduğumuz yetenekleri keşfedip iyi olduğumuz alanlarda kendimizi geliştirmek mental sağlığımızı en iyi şekilde destekler. Ayrıca yetenekli olduğumuz alanlarda kendimizi ön plana çıkarmak özgüvenimizi yükselterek hayata bakış açımızı olumlu hale getirecektir.

 

 

 

4.Duygularını Paylaş

Yaşamımızda karşılaştığımız durumlar karşısında neler hissettiğimizi konuşmak zihinsel olarak sağlığımızı korumak konusunda bize yardımcı olur. Kendimizi bunalmış ve sıkıntılı hissettiğimiz zamanlarda kafamızdan geçen düşünceleri kelimelere aktarmak bizi rahatlatabilir. Her zaman ne hissettiğimizi dile getirmek kolay olmayabilir. O an hissettiğimiz duyguları belirli kelimelerle anlatmak yetmeyebilir. Bunun için yapabileceğimiz en iyi şey o an gerçekten ne hissettiğimizi düşünmek… Ayrıca mental olarak rahatlamak için sadece konuşmak da şart değil. Bazen sevdiğimiz şeyleri sevdiğimiz insanlarla birlikte gerçekleştirmek de terapi gibidir… :)

 

 

 

5.Harekete Geç

Sporla ilgili her konuda bahsettiğimiz gibi, düzenli olarak egzersiz yapmak hem fiziksel hem de zihinsel sağlığımızı dinç tutar… Mental sağlık nasıl korunur konusunda da egzersize değinmeden olmazdı. :) Haftada 3-4 gün sevdiğin bir egzersize vakit ayırmak, açık hava yürüyüşlerine çıkmak veya vücudunu esnetip rahatlatacak hareketleri yapmak mental sağlığın açısından da oldukça faydalı olacaktır.

 

 

 

6.Sağlıklı Beslen, Güçlü Kal :)

Ne yediğimiz konusu hislerimizi de fazlasıyla etkiliyor. Aslında fiziksel açıdan yoğunlaştığımız beslenme konusu mental sağlık nasıl korunur sorusunun da cevaplarından biri oluyor. Vücudumuzda salgılanan birçok hormon yiyeceklerle bağlantılı olarak artık azalabiliyor. Bu da duygu durumumuzu etkileyerek ruh halimizi değiştirebiliyor. Fazla sağlıksız olan bir beslenme düzeni bizi yorgun ve daha fazla acıkmış hissettireceği için otomatik olarak mental sağlığımızı da etkiler. Bunun önüne geçebilmek için sebze ve meyve tüketimine dikkat etmeli, kepekli ve tahıllı gıdalar tüketmeli, protein açısından zengin besinler tercih etmeli ve ayrıca günlük su tüketimimizi de en az 2 litre olarak belirlemeliyiz. :)

 

 

Mental sağlık nasıl korunur konusunda edindiğimiz bazı bilgileri seninle paylaştık… Sana önerdiğimiz tüyolar uzmanların desteklediği konulardır. Eğer hayatında rutin haline getirmen gereken bu uygulamaları gerçekleştirememe durumun varsa mutlaka bir uzmana danışarak ilerlemeni öneririz. Unutma, çok güçlüyüz! :)

 

 

 

 

 


Yorumlar (0) | Yorum Yap
Share on Tumblr