Share on Tumblr
| Yorumları Göster (0)

Yaşam / Ruhun Yolculuğu: Meditasyon Teknikleri >>
0

 

 

Günlük hayatın getirdiği yoğunluk, stres ve yorgunluk hepimizde olumsuz etkilere yol açabiliyor. Hayatta karşımıza çıkan bu gibi durumlar sağlıklı kararlar verememeye ve zihnimizi fazla düşüncelerle doldurmamıza sebep olabiliyor. Biz farkında olmasak da fiziksel yorgunluğun yanında zihnimiz de fazlasıyla bitkin düşüyor.

Uyku düzenimize dikkat ederek veya yeterince dinlenerek fiziksel yorgunluğu gidebiliyoruz. Peki ya zihinsel yorgunluk? Bunun için uzun yıllar boyunca uygulanan meditasyon teknikleri imdadımıza yetişiyor. Nasıl yapacağını, neler uygulaman gerektiğini merak ediyorsan bu yazımız ilgini çekebilir! :)

 

 

 

Yeni Başlayanlar İçin Meditasyon

  • Öncelikle meditasyonu belirli bir düzen içerisinde uygulamak ve yarım bırakmamak çok önemli… İstikrarlı bir şekilde devam ederek etkili sonuçlar elde etmek mümkün. Meditasyonu rutin olarak uygulamak için kendine en uygun saati seçmelisin. Ardından sakin ve huzurlu kalabileceğin bir ortam gerekli… Bulunduğun ortamı meditasyona uygun şekilde desteklemek için birkaç tane mum yakabilir, loş ışık kullanabilir ve sakin melodilerden oluşan müzikler dinleyebilirsin.

  • Meditasyona başlangıç için ilk adımın rahat bir şekilde oturmak… Omurgan dik olacak şekilde durmalısın ve oturduğun zemin ne çok sert ne çok yumuşak olmalı… Ayrıca dik durmak ve vücudunun kasılmaması dışında ne şekilde oturduğunun pek bir önemi yok. Sadece omurgamız dik durmalı ki nefes alışımız kolay olsun. :)

  • Nefes almak demişken, meditasyonun en önemli adımlarından biri de bu… Birbirinden farklı nefes teknikleri olsa da temel olarak uygulaman gereken burundan nefes alıp ağızdan vermek… Nefes alıp verirken bunu tüm vücudumuzla hissederek yapmalı ve bunu devam ettirmeliyiz.

  • Duruş ve nefes alış meditasyona uygun hale geldikten sonra sıra zihin kontrolünde! Aklından geçen karmaşık düşünceleri yavaş yavaş kendinden uzaklaştırabildiğin zaman meditasyonun ne kadar etkili olduğunu anlayabilirsin. :)

  • Seçtiğin meditasyon türünü uygularken süreyi belirlemek sana kalmış… Başlangıç olarak 10-15 dakika kadar uygulamak yeterli olabilir. Daha sonra zihnine iyi gelen süreyi zamanla kendin belirleyebilirsin.

 

 

Meditasyon Türleri

1.Metta Meditasyonu

Metta meditasyonu şefkat duygusunu ön plana çıkaran bir teknik… Metta ile yaşadığın durumlara daha olumlu yönden yaklaşmayı ve seni negatif yönde etkileyen kişilere şefkatle yaklaşmayı başarabilirsin. Temelinde; insanların içinde kaybolan sevgiyi tekrar ortaya çıkarmak gibi bir düşünce yatıyor…

Metta meditasyonu için oturuş pozisyonunu yukarıda belirttiğimiz şekilde ayarlayabilirsin. Daha sonra gözlerini kapatıp kendine yönelik olan kısmı tamamlamalısın. Kendin için tekrarlaman gereken cümleler;

  1. Mutlu olayım
  2. İyi olayım.
  3. Emniyette olayım.
  4. Huzur ve güven içinde olayım.

Daha sonra bu cümleleri sevdiğin birini hayal ederek söylemelisin. Ardından biraz zor olan kısım geliyor. Sevmediğin veya seni üzen insanlar için de aynı cümleleri tekrarlamalısın. “Mutlu olsun, iyi olsun, emniyette olsun, huzur ve güven içinde olsun.” Son olarak bu cümleleri kainattaki tüm canlılar için tekrarlayarak meditasyonu sonlandırabilirsin. Anlatımı kısa ancak uygulama kısmı tamamen hissederek yapılması gerektiği için uzun sürebilir… :)

 

 

 

2.Odaklanma Meditasyonu

Çevremizde dikkatimizi dağıtan birçok etken varken bir şeylere odaklanmak bazen zor olabiliyor. Sen de bu durumdan şikayetçi olduysan odaklanma meditasyonu imdadına yetişiyor… Aslında meditasyon teknikleri içerisinde temel olarak sayılabilecek bir tür. Çünkü meditasyonun genel olarak odaklandığı durum; “odaklanmak”…  Başlangıçta dikkatini tamamen toparlamak zor gibi olsa da alıştığın zaman her şey çok daha kolay gelecek. Yapman gereken sabırlı olmak ve zihnini kontrol etmek için çabalamak.

Odaklanma meditasyonu için oturuş pozisyonunu ayarladıktan sonra gözlerini kapatmalı ve derin derin nefes alıp vermelisin. Bulunduğun yerde sakinliğe konsantre olmaya çalışmalı ve zihnindeki kalabalık düşünceleri uzaklaştırmalısın. Boşluğa odaklanmalı ve her seferinde araya giren farklı düşünceleri kenara itmelisin. :) Bunu yapmak başlangıçta zor gelebilir ama belirttiğimiz gibi sabırlı olmak ve yeniden denemek çok önemli…

 

3.Mantra Meditasyonu

Meditasyon teknikleri içerisinde popüler olan bu uygulama zihnin arınmasını amaçlıyor. Bu meditasyon için bir kelime seçilerek, sürekli olarak tekrarlanıyor. Aslında tekrarlanan şey bir kelime veya “omm” şeklinde çıkarılan sesler de olabilir. Sessizlik bana göre değil diyenler için mükemmel bir teknik… Mantra meditasyonunda da oturuş pozisyonunu belirledikten sonra derin nefes alarak belirlediğin kelimeyi veya sesi tekrarlayarak devam etmelisin. Dikkatin dağılırsa pes etme, aynı şekilde tekrarlamaya devam et… :)

 

 

 

4.Görselleştirme Meditasyonu

Görselleştirme meditasyonunda asıl amaç ne zaman yaşadığın fark etmeksizin olumlu anıları hatırlamak ve rahatlamak… Bu teknik sayesinde yaşadığın güzel anları tekrar hatırlayarak sakinleşmen mümkün olacak. Ama anıları sadece düşünce olarak hatırlamak yeterli değil… Beş duyunla birlikte o ana gidebilmek ve aynı duyguları tekrar hissedebilmek çok önemli.

Oturuş pozisyonunu belirledikten sonra mümkünse olmayı çok sevdiğin bir yerde veya senin için değerli olan birinin yanında bulunabilirsin. Daha sonra zihninin pencerelerini açarak yaşadığın güzel anıyı hatırlayıp tüm bedeninle o ana gitmelisin. Tamamen odaklandığın zaman kendini yaşadığın o güzel anda bulabilirsin. Bu teknik sayesinde hem yaşadıklarını tekrar gözlemlemiş hem de gelecek için neler istediğini belirlemiş olacaksın… :)

 

Meditasyon teknikleri ve türleri ile tanıştın, şimdi arınma zamanı! Yeni mevsim, yeni başlangıçlar ve mükemmel bir sen! :)

 

 

 

 

 

 


Yorumlar (0) | Yorum Yap
Share on Tumblr