Share on Tumblr
| Yorumları Göster (0)

Yaşam / OXXO Blog'un Karaköy Keşifleri >>
0

OXXO Blog'un Karaköy Keşifleri - Karaköy'de Ne Yapılır, Neresi Gezilir?

 

Farklı kültürleri, tarihle örülü semtleri ve her biri birbirinden farklı insanlarıyla gökkuşağının her biri diğerinden güzel, ayrı ayrı düşünülmesi imkansız yedi rengine benzeyen İstanbul, bir ömür boyunca keşfedilmesi gereken sayısız yerle dolu. Nişantaşı’ndan Sultanahmet’e kadar her bir bölgesiyle yabancı turistlerin olduğu kadar yerli turistlerin de gözdesi olan yedi tepeli şehrin hızla parlayan noktası Karaköy, insana huzur veren sokakları ve ilham getiren mekanlarıyla 2015 yılında da hafta sonlarımızın uğrak yeri olacak gibi görünüyor.

Birbirinden güzel kahvelerin renkli sunumlarla desteklendiği kafeleriyle arkadaş buluşmalarında milyonlarca sırra eşlik eden semt sokakları, barındırdığı alternatif gece kulüpleri ve barlarıyla da gece hayatının trendlerini belirliyor. 

Peki son yıllarda popülaritesi giderek artan Karaköy’de nereler ziyaret edilmeli? 24 saat nasıl değerlendirilmeli?

Moda tutkunlarından, kitap kurtlarına kitap kurtlarından gece yaşayanlara kadar pek çok farklı kesime aynı anda seslenen Karaköy’de güne lezzetli bir kahvaltıyla başlayabilir, öğlen aranıza kadar tarihi yerleri gezebilir, akşam çayınızı tadarken soluklanabilir ve gece hayatıyla topladığınız enerjiniz bitene kadar dans edebilirsiniz.

Sabahları güne çay içmeden ve güzel bir kahvaltı yapmadan başlayamayanlardansanız Karaköy turunuzun ilk durağında “Tea House” konseptiyle açılan, bünyesinde 60 farklı çay barındırarak dikkatleri üzerine çeken Dem Karaköy'ü eklemenizin zamanı geldi demektir. Çay menüsü kadar zengin kahvaltı çeşitleriyle isminden bahsettiren renkli ve sevimli cafe tura hafif bir atıştırmalıkla başlamak isteyenlerin gönlünü lezzetli sandwhicleriyle fethedecek. Saat 10:00-22:00 saatleri arasında müşterilerine hizmet veren Dem’de güne size enerji verecek pancake reçel ikilisiyle başlayıp, birbirinden farklı çayları tadabilirsiniz.

                         

Güzel bir kahvaltıyla sabah aksiliğini üzerinizden attıktan sonra gününüzün aymasıyla birlikte öğlen yemeğine kadar olan vaktinizi değerlendirmeye Fransız Geçidi’ni gezerek başlayabilirsiniz. 1800’lü yıllarda Karaköy Rıhtım Caddesi ile Mumhane arasında kalan bölgeye, Fransız gemileriyle tüccarları birleştirmek için kurulan bu geçit yakın bir zamanda restore edildi. Daha uzun yıllar boyunca bizimle İstanbul’a tanıklık edebilmesi için yakın zamanda restore edilen bu geçitte en dikkat çeken dükkanlardan biri de Kağıthane’dir. OXXO ekibi olarak her gittiğimizde mutlaka uğradığımız ve ihtiyacımız olmadığı halde bir şeyler satın aldığımız dükkan çoğumuzun bir şeyler karalamak için kullandığı kağıtları birer tasarım harikasına çeviren Emine Tusavul’un . İstanbul’u kendine odak noktası alarak evde ya da ofiste kullanılabilecek, arkadaşa hediye edilebilecek esprili ürünler satan dükkan herkesten farklı objeler almayı sevenlerin uğrak noktası. 

                      

Ev döşemek en az stilinizi oluşturmak kadar önem taşıyorsa Kağıthane’yle aynı hizada solda bulunan Labistanbul ilginç mimari ve obje tasarımlarıyla ufkunuzu genişletecek. Mimarlık Fakültesi mezunu olan iki arkadaş Esra Sönmez İşlek ve Bediha Güngor tarafından açılan mekan 2008 yılından bu yana ev döşeyen ya da yenileyenlerin ortak adresi. Heryerde bulunan, elinizi sallasanı ellisi ürünlerinden sıkılanlar için şık ve orijinal alternatifler sunan tasarım dükkanına bir kere ayak basarsanız geri kalan her şey sizin için anlamını yitirecektir.

Yavaş yavaş gün ışığını tepeye doğru yolcu ettiğimiz ufak bir molayla karnımızı doyuracağımız öğle yemeğinden önce özellikle stiline düşkün, giyimine özen gösteren erkeklerin fazlasıyla dikkatini çeken Bey mağazası  moladan önceki son durağımız.14 Şubat’ta erkek arkadaşına hediye almak isteyen kadınların da kurtarıcısı olabilecek mağazada evinizden sonra kendinizi de şımartabileceğiniz bir yer. Ekip olarak her gittiğimizde gözümüzü gönlümüzü açan dükkan, özenle seçilmiş minimal parçaları takipçileriyle paylaşıyor. Ayakkabıdan çantaya kadar pek çok tasarım ürüne yer veren mağaza herkesle aynı giyinmeyi sevmeyen erkekler için cenneti vaad ediyor.

                          

Ev-ofis ve stil üçlüsünün arasında gidip gelmek kafanızı biraz yorduysa, az biraz da karnınız açıktıysa sıra lezzetli bir burger dükkanı olan Baltazar’la tanışmakta.  Tek tip üretim hamburgerlerin yanında lezzetiyle fark yaratan ve kısa sürede popüler mekanlar listesinde üst sıraya yerleşen Baltazar, güleryüzlü servisi, sıcak patatesleri ve turşusuyla gelenlere ziyafet çektiriyor. OXXO ekibi olarak favori mekanlar listemizde yer alan bu lezzetli burger dükkanında Baltazar Burger ve limonata ikilisini denemeyi tavsiye etmek ise boynumuzun borcu.

                                        

Moda ve ev tekstiliyle kendinize göz ziyafeti çektikten, hamburgerle de midenize bayram yaptırdıktan sonra zaman genel kültürü genişletme zamanıdır diyoruz ve bu sefer tarihi yerler için yollarda yürümeye başlıyoruz. Mekanlarıyla olduğu kadar tarihi yerleriyle de bir anlam taşıyan Karaköy’de mutlaka uğramanız gereken yerler arasında Kamondo Merdivenleri, Arap Camii ve İstanbul Modern Sanat Müzesi bulunuyor.

San Paolo Kilisesi olarak bilinirken 1453 yılında İstanbul’un Osmanlı Devleti’nin eline geçmesiyle Arap Camii olarak isim değiştiren tarihi mekan sivri külahlı kare biçimli kulesiyle yedi tepeli şehrin ilk ve tek Gotik Kilisesi olma özelliğini taşıyor.  Arap Camii’nin tarihi dokusunu gezdikten sonra kendinizi biraz da Londra’da başlayarak 1920’lerde etkisini Türkiye’de gösteren art-nouveu akımına teslim etmek istiyorsanız Kamondo Merdivenleriyle tanışmanızı tavsiye ediyoruz.  Dönemin en zengin bankeri tarafından Bankalar Caddesi’nde yaptırılan merdivenler Banker Sokağı’nı caddeyle birleştiriyor. Karaköy gezinizde Instagram hesabınıza fotoğraf çektirmeniz için en uygun görsele sahip mekanlardan biri olan merdivenler, eşsiz sanatıyla takipçileriniz tarafından fazlaca like almanıza da yardımcı olacaklar.

                                    

Tarih bilginizi az biraz tazeledikten sonra, akşam yemeğine ve eğlencesine geçmeden önce az biraz sanatı da kanınıza aşılamanızda hiçbir zarar olmadığını düşünüyoruz. www.istanbulmodern.org.tr adresi üzerinden takip edebileceğiniz güncel sergileri ziyaret ederek sanat ve yaşam arasında derin bir bağ kurup, yaratıcı yönünüzü geliştirebilirsiniz. Geçmiş ve gelecek arasındaki hassas bağın 136 sanatçının 186 eseriyle anlatıldığı “Geçmişle ve Gelecek” isimli sergiyi yakın zamanda ziyaret etmenizi de tavsiye ediyoruz.

Akşam yemeğinden hemen önce tarihsel gezinizi tamamladıktan sonra kanındaki kafein miktarını arttırmak isteyenler için de önerimiz var. Birbirinden lezzetli kahveleri değişik tatlılarla destekleyebileceğiniz Karabatak'ta dilerseniz dışarıda oturarak sokak kültürünün tadını çıkartabilir, dilerseniz de içeri geçerek mekanın ilginç dekorunu saatlerce keşfedebilirsiniz. OXXO ailesi olarak mutlaka denemeniz gerekenler listesine İrish Coffee'yi eklemenizi de belirtmeden geçmek istemiyoruz.

                              

Sanatsal, tarihsel yönden kendinizi geliştirdiğiniz moda ve ev tekstili konusundaki son trendlere göz attığınız yorucu bir günden sonra sıra Karaköy’ün eğlenceli gece hayatını keşfetmekte. Sokak aralarına dizilen pek çok bilindik mekana gitmeyi tercih edebilirsiniz ancak Karaköy dendimi bizim aklımıza ilk gelenler eşsiz İstanbul manzaralı, genellikle eski binaların en üstlerinde kendilerine yer bulan mekanlar. 

İç kısmında aynalarla dolu duvarları sayesinde İstanbul’un iki tarafını da görmenize yardımcı olan, aynı zamanda bar olarak da hizmet veren Ferah Feza Karaköy’de akşam yemeği yemeniz için en güzel mekanlar arasında yer alıyorç. Yaz-kış demeden eşsiz manzarasıyla yerli yabancı pek çok misafini kusursuz bir şekilde ağırlayan mekanda tatmanız gereken yemeklerin başında deniz tarağı risotto ve tarçınl ı yeşil mercimek püresi geliyor. İlk duyduğunuzda sizi düşünderecek ancak tattığınızda midenizi 12’den vuracak lezzetlerden sonra aldığınız kalorileri Fosil, Unter ya da Gaspar’da dans ederek yakabilirsiniz. Müzik ve gelen profili olarak aynı derecede beğendiğimiz üç mekan için tek dikkat etmeniz gereken biraz erken saatlerde gitmeniz yoksa özellikle yazları uzunca bir kuyruğu beklemek zorunda kalabilirsiniz.


Yorumlar (0) | Yorum Yap
Share on Tumblr