Share on Tumblr
| Yorumları Göster (0)

Yaşam / Heykeltıraş Michelangelo’nun 4 Ünlü Heykeli >>
0

Heykeltıraş Michelangelo’nun 4 Ünlü Heykeli

Görsel sanatlar, güzellik ve zevkle ilgilenen sanatları betimlemek için kullanılan bir terimdir. Bu terim ilk defa Fransızcada beaux arts olarak, resim, heykel, baskı gibi görsel sanatları tanımlamak için kullanılmıştır.

İtalyan ressam, heykeltıraş, mimar ve şair Michelangelo di Lodovico Buannarotti de görsel sanatlarda dünyada iz bırakmış, çok önemli eserler vermiş bir isimdir.

 

Pieta

Pietà (1498–1499) Rönesans heykeltıraş Michelangelo di Lodovico Buannarotti’nin başyapıtlarından bir tanesidir. Vatikan'da St. Peters Bazalikası’nda bulunur. Heykel sanatçının aynı temaya sahip heykellerinden ilkidir. Fransız Kardinal Jean de Billheres’in isteği üzerine yapılmıştır. Michelangelo'nun imzaladığı tek eseridir.

Eserde çarmıha gerilme sonrası annesi Meryem’in kucağında yatan İsa tasvir edilmektedir.

 

Musa’nın Hükmü

Musa’nın Hükmü, Michelangelo tarafından yapılan ve II.Julius’un mezarının merkezindeki yer alan ana heykeldir. Heykelde tasvir edilen kişi Musa peygamberdir.

İnsan üstü boyutta ve oturan adam şeklinde tasarlanan heykelin sağında ve solunda, dışa dönük canlı bir yaşamla içe dönüklüğü temsil eden Lea ve Rahel heykelleri bulunmaktadır.

 

Bacchus

Bacchus (1497)  Michelangelo’nun bir mermer heykelidir. Heykel, bir dereceye kadar doğal büyüklüğün üzerindede olup Roma şarap tanrısı Bacchus’ü betimlemektedir. Heykel Michelangelo'nun Pieta’sı ile sanatçının kesin olmamakla birlikte Roma’da ilk dönemindeki sadece iki heykelinden biridir.

 

 

Davut

Michelangelo’nun Davut Heykeli,  1501 yılında yapımına başlanmış ve 1504 tarihinde tamamlanmıştır. Geniş çevrelerce, Michelangelo’nun (Pieta ile birlikte) en iyi iki heykelinden biri ve Rönesans heykel sanatının bir başyapıtı kabul edilmektedir. Eser, Davut’un Golyat’a saldırmaya karar verdiği anı simgelemektedir. 5,17 metre yüksekliğindeki mermer heykel Floransa’nun bir sembolü niteliğindedir. Heykelin tamamı 8 Eylül 1504’te ortaya çıkarılmıştır.


Yorumlar (0) | Yorum Yap
Share on Tumblr