Share on Tumblr
| Yorumları Göster (0)

Yaşam / Burcunu Söyle, Bitkini Seç! >>
0

 

 

“Astroloji” kelimesini duyduğun an, sen de kendi burcunda “neler yazıyormuş?” diye bakanlardan mısın? Bu sene seni neler bekliyor, günlük burç yorumları, retrolar, ay tutulmaları derken bir bakmışsın Astroloji-101 dersinden mezunsun! En merak etmiyorum diyen bile illa göz ucuyla burç yorumlarına bakar, ne dersin? Bu listeye burcuna göre bitki seçmeyi de ekleyelim mi? Evet, yanlış duymadınJ Burcunla uyumlu bitki seçtiğin zaman ortaya çıkacak kozmik enerjiyi bir hayal et!

Derleyen: Peyzaj Mimarı Selen Okan Tanyeri

Her burç farklı özelliklere sahiptir. Aynı gün doğmuş olduğun kişilerle bile farklı zevklere, kişilik özelliklerine sahipsin. Etrafına şöyle bir bak…  Diğer türlü vitrinde gördüğün yeşil kazağı giyenlerin hepsi Yay burcu olabilirdi! Daha neler… Yoksa gerçekten de öyle mi? Satışları bir kontrol etsek mi? Şaka bir yana her burcun özellikleri farklı ama öyle bir an geliyor ki farklı kişilerde aynı özellikleri yakalıyorsun! “Nasıl yani?” diye iç sesin kulağına fısıldıyor muhtemelen şu an… Bu noktada işin içine birçok etken giriyor. Gezegenler, yıldız açıları, Ayın konumu derken astrolojinin içine balıklama atladık mı? İşte bu anda da ikiye ayrılıyor olabiliriz… Her ne kadar “Astrolojiye inanmıyorum” desen de gizli gizli günlük burç yorumları okuyanlardan ya da hayatınla ilgili her önemli karardan önce astrologların kapısını çalanlardan olabilirsinJ O kadar abartmayım diyorsan, telefonunda bir uygulama ile bu dünyayla buluşabilirsin… Evet! Bir de bu var… İşe başlamadan, önemli bir karar vermeden önce yıldız haritasına baktıranlar! Burcuna göre kıyafet seçimleri, burcuna göre takılar, stiller derken ilgilenmesen de astroloji seni kendine çekiyor… Astroloji, Yunanca yıldız anlamına gelen ‘astro’ ve bilgi anlamındaki ‘logos’ kelimelerinden türetilmiş. Gök olaylarına bakarak kehanetlerde bulunmak, özellikle de felaketleri kestirmek, tarihte pek çok toplumda yaygın olarak gözlemlenmiş. Aslına bakarsan, insanoğlunun ilgilendiği en eski ilimler arasında yer alıyor astroloji. Hatta bunun ilk yazılı örneği de Mezopotamya'daki Asur ve Babil uygarlıklarında yer almış. Gökbilimci Carl E. Sagan bu durumu şöyle özetliyor:  “Yıldızlara iki şekilde bakılabilir: Ya oldukları şekilde, ya da olmalarını dilediğimiz şekilde.”

 

 

Biz kendi hayatımıza dönecek olursak burcuna göre oluşturulan listeler çok fazla… Moda sektöründen gezi rehberine ve hatta dekorasyonda bile burçların izlerini görebilirsin. Oxxo mağazasından içeri girdiğinde etrafına bir bak, kimin hangi burç olduğunu keşfedebilirsin! Başak burcu baktığı cropu katlamadan yerine koymaz, Akrep ise kırmızı ürünlerden vazgeçemez! Terazi pantolon mu etek mi diye düşünürken gömlek alıp çıkabilir… Hayatımızın her durağında astroloji varsa o zaman burçlara göre bitki seçiminde de bulunabilirsin! Oh la la… Ruh eşinle buluştuğun zaman yüzünde bayram havası bir ifade oluyorsa, ruhunu renklendiren çiçekle de buluştuğun an evinde kozmik bir enerji ortaya çıkabilir! Bunun için burç özelliklerinle uyumlu bitkileri seçmen yeterli. Bu sayede yeşil bitkiler daha yeşil, çiçekli bitkiler daha çiçekli olabilir. Seni anlayan, hisseden bitkiler ve hatta benzer özelliklere de sahipsin. Üşengeç bir yapıya sahipsen az bakım isteyen bitki ile eşleşiyorsun; titiz ve detaycıysan da ilgi isteyen bitkiler listede yer alıyor. Seni anlatan, seninle buluştuğu zaman senin ona, onun da sana enerji veren bitkiler... Doğru bitki ile yan yana geldiğin zaman evini sarıp sarmalayacak enerjinin seni mutlu edeceğine emin olabilirsin. Amerika Çiçekçiler Derneği’ne göre Rutgers Üniversitesi Psikoloji bölümü tarafından yapılan araştırma kapsamında çiçeklerin mutluluk üzerinde ani bir etkisi olduğu ve aynı zamanda ruh hali üzerinde de uzun vadeli pozitif bir etkiye sahip olduğu ortaya konmuş. Bu açıklamada sence de gerçeklik payı olamaz mı? Burcu ne olursa olsun çiçeklere fısıldayanların, çiçeksiz asla yapamayanların daha mutlu insanlar olduğunu görebilirsin.

 

 

 

Koç (21 Mart - 20 Nisan)

Burçlar içinde ilk sırada olan bu burcun en temel özelliği cesaret, atılım ve öncülüktür. Bu burç için iki öneri geliyor! Bunlardan ilki Kanayan Kalpler; kendisi aynı zamanda dış mekân bitkisidir. Bahar döneminde açan çiçekler tutkuyu temsil eder. Ateş burcu olan Koçların sahip olduğu bir özellik bu! Bir diğeri ise, iç mekân bitkileri arasında popüler olan Calathea, bir başka adıyla Dua Çiçeği! Tahmin edeceğin üzere bu burç ile harika bir uyum var. Bakımı oldukça kolay... Susuz kaldığında veya mutsuz olduğu zaman yapraklarını kapatır. Toprağını belli aralıklarla kontrol etmelisin. Çok kuru olmamalı. Toprak isteği ise bol humuslu, organik maddece zengin iç mekân toprağıdır. Yeşil, mor, pembe ve kırmızı üzeri beyaz çizgili olan yapraklar, saksı içinde güzel bir görüntü oluşturur.

 

 

 

Boğa (21 Nisan - 20 Mayıs)

Boğalar doğadan aldıkları güç sayesinde daha sağlam ve dirençleri yüksek ruha sahiptirler. Tıpkı doğal ortamında gördüğün boğalar kadar inatçıdırlar, bu da belki en bilinen özellikleri arasındadır. Onlar o kadar çok kim olduklarını ve nelerden hoşlandıklarını biliyorlar ki, kararlarını da ona göre kendilerine güvenerek veriyorlar! Bu burcun bitkisi Dağ Palmiyesi ve sen de iç mekânda ona yer verebilirsin! Görüntüsüyle kendine yeten bir ifadeye sahip, ne dersin? Bakımı da oldukça kolaydır. Gölge alanları sever. Yeşil yaprakları, evde küçük bir palmiyeye benzediğinden dolayı dekorasyonda tropik bir atmosfer yaratır. Bir başka bitki ise Müge çiçeği! Zor koşulda rahatlıkla yetiştiğine göre inatçı da diyebilir miyiz? Serin iklimde, sımsıcak günlerde de ayakta durabildiğine göre az biraz inatçıdır. İster dış mekânda saksı içinde istersen de iç mekânda kesme çiçek olarak vazo içinde kullanabilirsin.

 

 

 

İkizler (21 Mayıs - 21 Haziran)

Aynı anda birden fazla ruha sahip olan zeki ve konuşkan bir burç! Kendi ruhuna göre etrafı kasıp kavuran, aldırış etmeyen yetenekli İkizlerin çiçeği ise Açelya! Aynı isim altında farklı renklerde çiçeklere sahip olan bu bitki, dışavurumcu İkizler kişiliğiyle uyumlu. Bu burcun bir diğer bitkisi ise yine onun özelliklerini taşır. Meraklı ve kendine has özellikleri ile İkizler burcu yapmak istediği her şeyi yapabilmek için neredeyse kendisini kopyalar. Zaten kopyalayamazsa da çatlarJ Bu sayede de yoğun programında her istediğini gerçekleştirebilir. Bromeliad bitkisi de saksısı içinde yeni sürgünler verir, yavrular ve başka saksılarda yaşamına devam edebilir. Hatta başka evlerde de! Ananas ailesinden olan bu bitki, görüntüsü ile oldukça ilgi çekicidir. Soğuktan hoşlanmaz. Işık ve nem isteği fazladır. Görüntüsünden de anlayacağınız gibi tropik bir tür. Toprak isteği olarak asitli toprak sever.

 

 

 

Yengeç (22 Haziran - 22 Temmuz)

Hangi gösterişli çiçek bu burcu temsil ediyor diyorsanız, hazır olun… Orkide! Bu hassas çiçek bakım istese de, güzelliğiyle tüm bakışları üzerine çeker! Bu görüntüye şahit olmak için elbette tüm bu uğraşa değer! Aile ve arkadaşlarının sevgisiyle çevrili bir yuvayı tercih eden Yengeçler gibi Orkideler de tek başına değil de grup halinde yaşamayı sever. Çiçekleri tek başına bırakma, tek saksı yetmez, mutlaka birkaç saksı daha eklemelisin! Bir diğer bitki önerisi ise, yıl boyunca bir dizi çiçek açan Antoryum! Organik maddece zengin toprak sever. Sıcak ve gölge, aynı zamanda nemli ortamlarda mutlu olur. Kalp şeklindeki yaprak ve çiçekleriyle güzel bir görüntüye sahiptir. Genellikle kırmızı renkte kocaman çiçekleri vardır ama onun dışında beyaz, yeşil, pembe ve mor renkli çiçekli türleri de bulunur. Bu bitkinin çiçeklerini vazo içinde kesme çiçek olarak da kullanabilirsin. Gün sonunda solan çiçekleri ise vakit kaybetmeden kesmelisin.

 

 

 

Aslan (23 Temmuz - 23 Ağustos)

Eğlenceli, sıcakkanlı ve doğuştan lider ruhlu olan Aslan burcu için ilk öneri, turuncu Kelebek Çiçeği Crossandra. Elbette bir Aslan gibi o da ışığı seviyor. Sahne ışığı değil de güneş ışığı diyelim biz buna… Tüm bakışlar onda olmalı, havalı ve güçlü görünmeli… Yavaşlık ona göre değil, bu yüzden de çiçekleri hızlı büyür. Görüntüsüyle de tüm ilgiyi çektiğine göre hemen bir tane listeye ekle! Tek bir bitkiyle olmaz diyenler için listede yer alan bir diğer bitki ise, son yılların popüleri Monstera! Bu bitkiyi hangi odaya yerleştirirsen yerleştir ilgi onda olur! Onu görmezden gelemezsin! Işığı sever, organik maddece zengin toprakta yetişir. 15 günde bir sıvı gübre ile canlılığını arttırabilirsin.

 

 

 

Başak (24 Ağustos - 23 Eylül)

Detayı seven, titiz ve yardımsever olan bu burcun bitkisi ise Sarmaşıktır. Başak nerede olursa olsun gelişmeye devam eder, tıpkı sarmaşık gibi… Bu sebeple hayatına giren Başaklar uzun süre seninle olur, tıpkı uzun ömürlü bir sarmaşık gibi... Bu burcun bir başka özelliği de mükemmeliyetçiliğidir! Onun için Echeveria da harika bir seçim! Bu bitki de aynı onun gibi kendi kendine yeten özelliğe sahip. Kanaatkâr bir bitkidir. Bakımı kolaydır. Dar saksılarda büyük boy enjektör ile su verebilirsin, bu sayede su direk kök kısmına ulaşabilir. Alt yapraklarında kuruyanlar oldukça elinle koparmalısın.

 

 

 

Terazi (24 Eylül - 23 Ekim)

Kararsızlığıyla ünlü Teraziler aynı zamanda sosyal ve diplomatik yapılarıyla da tanınırlar… Bu burcun bitkisi ise Menekşedir! Su versem mi vermesem mi derken geçen zamanda hayatta kalır, yani yetiştirilmesi belki de en kolay bitkidir. Yan yana menekşe saksıları pencere önlerinde çok mutlu olur. Telaşsız doğaları ve kolay bakımıyla burcu gibi uyumludur. Bu listede Terazi burcuna eşlik eden bir diğer bitki ise Barış çiçeği! Bu bitki aynı zamanda havayı da temizleme özelliğinden dolayı daha çok tercih edilmektedir. Evine güzel bir enerji katarken, havasını da temizlemiş olursun. Aydınlık yerleri sever ve beyaz çiçeklerini erken yaz döneminde sergiler. Bu güzel çiçekler, yıl boyunca açar. Sıcak havalarda bitkinin toprağı sürekli nemli olmalıdır. Direkt güneş ışığından hoşlanmaz, yarı gölge onun için idealdir.

 

 

 

Akrep (24 Ekim - 22 Kasım)

Bağımsız ve özel olma mottosuyla bu burcun çiçeği kırmızı gül! Çiçekler dünyasında en çok hangi tür “tutkuyu” temsil eder? Bu sorunun cevabı elbette gül olduğuna göre bu bitkiyle eşleşmesine şaşırmamalısın. Akrepler de tıpkı bir gülün dikeni gibi kendine dokunanı yakar! Bu burcun bir başka özelliği de güçlü ve hırslı olmalarıdır. Akrep burcunun pes ettiğini düşündüğün anda küllerinden yeniden doğduğunu unutma! O zaman bu burç için yeşil yapraklı Philodendron güzel bir uyum gösterecektir! İkisinin de gizli bir yanı var; fark edilmek istemeseler de çekim güçleri ile seni kendine çeker! Aydınlık, yarı gölge alanlarda yetiştirebilirsin. Bulunduğu yerin nem oranına göre haftada 1-2 sulama yapabilirsin. Yapraklarına su püskürterek de ayrıca nemlendirebilirsin.

 

 

 

Yay (23 Kasım - 21 Aralık)

Burçlar arasında muhtemelen en enerjik, özgürlüğüne düşkün, hareketli, dinamik, sportif, keşif ve macera ruhlu olan Yaylar! Bir başka tanımlamayla hiperkinetik! Çok nadir enerjileri tükenir. Etrafına güzel bir enerji yayar. Kahve bitkisi de tıpkı Yaylar gibidir. Bu burç ile Kahve bitkisinin eşleşmesi tesadüf olabilir mi? Gezginlerin vazgeçilmezi kahve! Az bakım gerektiren bu bitki aydınlık ortamları sever. Neme ihtiyaç duyar. Düzenli budama ile yaprakları daha sağlıklı şekilde büyür. Bir diğer bitki ise, Daucus carotan. Özgürlüğüne düşkün bu burç da tıpkı çiçeği gibi uçsuz bucaksız noktalarda yetişebiliyor. Dışa dönük doğasını temsilen coşkuyla çiçek açıyor ve tüm etrafını bir anda büyülüyor!

 

 

 

Oğlak (22 Aralık - 20 Ocak)

Bu burç ciddi ve mesafelidir ve aynı zamanda disiplinli, kariyer odaklıdır. Paşa Kılıcı da Oğlaklar gibi minimalist koşullar altında hayatta kalmayı başarır! Paşa Kılıcı hava temizleyen bitkiler arasındadır. Bu sebeple, oturma alanı dışında yatak odanda da ona yer verebilirsin. Bakımı kolay bir bitkidir. Yarı gölge idealdir. Toprağını kontrol ettikten sonra sulama yapabilirsin. Bir inanışa göre bitki, senin boyunu geçerse, kısa sürede ev sahibi olursun; denemeye değer!  Listede yer alan bir diğer bitki ise karanfil! Dünyada yetiştirilen belki de en eski çiçek olan karanfil, Oğlak burcu gibi zamana karşı direnmeye devam edebilir.

 

 

 

Kova (21 Ocak - 19 Şubat)

Kova burcu, iddialı ve açık sözlüdür. Bu burçla buluşan bitki ise keman yapraklı Kauçuk! Titiz ve seçici olan Kovaya yakışan bu bitki de hassastır ve bakımı için ayrı bir özen gerekir. Bir Kovanın titizliğiyle onu yetiştirebilirsin. Hava burcu olan Kovalarla air plant bitkisi de mükemmel bir uyum sergiler! Arkadaş ve dost canlısı olan bu burç aynı zamanda insancıldır. Toprağa su ve hayat veren mistik şifacının yeryüzündeki temsilcisi olarak kabul edilir. Air plant’ler asalak olmayan konuk bitkidir, yani toprakta değil, doğada diğer bitkilerin üzerinde yetişirler ve dokundukları her şeye hayat katarlar. Toprağa ihtiyacı olmadan yaşayabilen bu bitkileri haftada bir su dolu bir kova içinde banyo yaptırman yeterli. Bakımı ise oldukça kolay, unutma… Dekoratif görüntüsünden dolayı evin dört bir yanında yetiştirebilirsin.

 

 

 

Balık (20 Şubat - 20 Mart)

Hem duygusal hem de şefkatli bir burç olan Balıklar için şahane bitki önerileri geliyor! İlki Mor Salkım! Cana yakın Balıklar gibi Mor Salkım da bulunduğu her bahçede en sevilen bitkiler arasında yer alır. Yayılmacı özelliği sayesinde bahçede geniş bir yer kaplar ve çiçeklerinin kokusuyla da herkesin başını döndürür. Balıklar aynı zamanda hayalperesttir. Unutkan da olabildikleri için sulama gibi detayları atlayabilirler. Bu yüzden onun için Zamia bitkisi de listede yer alıyor. Balık gibi her koşula uyum gösteren bu bitki gölge ve yarı gölge alanlar için idealdir. Toprak kurudukça sulama yapabilirsin. Çok sıcak ve çok soğuktan hoşlanmaz. Bakımı kolay olduğu için ofislerde de sık tercih edilir. Her daim yeşil kalan bu bitki Zeze çiçeği olarak da bilinir.

 

 

 

 

 

 


Yorumlar (0) | Yorum Yap
Share on Tumblr