Share on Tumblr
| Yorumları Göster (0)

Yaşam / 67. Cannes Film Festivali - Kış Uykusu >>
0

67. Cannes Film Festivali: Kış Uykusu

Her yıl mayıs ayında düzenlenen Cannes Film Festivali, en prestijli festivaller arasında gösteriliyor. Onlarca filmin yarıştığı festivalde, büyük bir jüri filmleri izleyip, kategorilere göre ayırıyor. Altın Palmiye, Büyük Jüri Ödülü, Jüri Ödülü, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo, Altın Kamera Ödülü, En İyi Kısa Metraj Film, Cinefondation Ödülü festivalde, ödül verilen kategoriler.

Bu sene 67.si düzenlenen festivalde, Altın Palmiye Ödülü’ne Nuri Bilge Ceylan’ın yönettiği Kış Uykusu layık görüldü. Ülkemiz için büyük bir gurur kaynağı olan bu ödülü, 1982 yılında Yol filmiyle ilk kez Yılmaz Güney almıştı. Böylece Nuri Bilge Ceylan, Yılmaz Güney’in ardından Türkiye’den Altın Palmiye kazanan ikinci yönetmen oldu.

 

Jüri başkanı Jane Campion Kış Uykusu için “Filmi seyretmeden önce biraz çekinceliydim. İhtiyaç molası vermem gerekecek diye düşünüyordum. Fakat koltuğuma oturdum ve film o kadar harika bir ritmde ilerledi ki beni hemen içine çekti. Birkaç saat daha seyredebilirdim…Tek kelimeyle başyapıttı! Filmin esas kabiliyeti ne kadar dürüst olduğu. Fazlasıyla merhametsiz… Eğer Nuri Bilge Ceylan kadar dürüst olma cesareti gösterebilseydim kendimle gurur duyardım” dedi.

Haluk Bilginer’in oynadığı Aydın karakteriyle, Türk aydının çıkmazını ve iç kavgalarını anlatan Kuş Uykusu, 3 saat 16 dakika uzunluğunda. Önce uzunluğuyla tedirginlik yaratan film, izlendikten sonra bir çok sinema eleştirmeninin beğenisini topladı.

67. Cannes Film Festivali’nde dağıtılan ödüllerin tam listesi şu şekilde:

Altın Palmiye: Kış Uykusu (Nuri Bilge Ceylan)

Büyük Jüri Ödülü: Les Merveilles (Alice Rohrwacher)

Jüri Ödülü: Mommy (Xavier Dolan) & Goodbye to Language (Jean Luc Godard)

En İyi Yönetmen: Bennett Miller (Foxcatcher)

En İyi Kadın Oyuncu: Julianne Moore (Maps to the Stars)

En İyi Erkek Oyuncu: Timothy Spall (Mr. Turner)

En İyi Senaryo: Leviafan (Andrey Zvyagintsev & Oleg Negin)

Altın Kamera Ödülü: Party Girl

En İyi Kısa Metraj Film: Leidi (Simón Mesa Soto)

Cinefondation Ödülü: Skunk (Annie Silverstein)

 


Yorumlar (0) | Yorum Yap
Share on Tumblr