Share on Tumblr
| Yorumları Göster (0)

Yaşam / Yağları Ne Kadar İyi Tanıyorsun? >>
2

Geçtiğimiz hafta Ketojenik diyeti anlatırken sana yağların aslında sandığın kadar kötü olmadığını, hatta kilo kontrolünü sağlamak için sağlıklı yağlar tüketmen gerektiğini anlatmıştık. Peki, nedir bu yağlar? Tereyağı ve zeytinyağı dışında sağlıklı beslenme sitelerinde ve tariflerde sıklıkla karşılaştığın birçok yağ çeşidi de mevcut. Naturelden sızmaya, susam yağından hindistan cevizi yağına hepsinin kullanım alanları ve yararları farklı. Önemli olan bunları nasıl ve ne derece tüketmen gerektiği. Hazır kış gelmişken ve sağlıklı beslenme planları başlamışken uzun zamandır merak konusu olan sağlıklı yağları tanımanın tam zamanı.

 

Zeytinyağı

En bilinen ve en sağlıklı yağlar arasında olan zeytinyağı iyi kolesterolü yükseltmede ve kötü kolesterolü düşürmede faydalı. Tam bir kalp dostu da diyebiliriz. Sadece yemeklerde değil, kahvaltıda salataların üzerine de ekleyerek tükettiğimiz zeytinyağının tadını sevmeyen yoktur herhalde.

Riviera, rafine ve sızma olmak üzere 3 çeşidi var. Market rafında zeytinyağı reyonuna bakıp aralarındaki farkı çözmeye çalışanlardansan işte farkları. Bunlardan en sağlıklısı ve en az işlem görmüş olanı sızma zeytinyağıdır. (Naturel olarak da biliniyor.) Tadı daha baskın olduğu için genellikle soğuk yemeklerde ve salatalarda kullanılıyor. Bu baskın tadı sevmiyorsan rafine zeytinyağını tercih edebilirsin. Sızmaya göre tadı ve kokusu yok denilecek kadar azdır. Fakat işlem gördüğü için elbette sızmaya göre vitaminleri ve mineralleri daha azdır. Rafine zeytinyağını da genellikle fırın ve kızartmalarda kullanabilirsin.

Gelelim riviera zeytinyağına. Riviera zeytinyağı, sızma ve rafine zeytinyağının karıştırılmasından elde ediliyor. Tadı yine naturale göre daha az damağa gelir. Vitamin ve mineral açısından çok işlem gördüğü için rafine gibi fakirdir. Sıcak yemeklerde tercih ediliyor. Yine de bizim tavsiyemiz tabii ki en az işlem görmüş Sızma/naturel zeytinyağından yana. ☺

 

 

Fındık Yağı

Fındık yağını salatalarında ve soğuk yemeklerde tercih edebilirsin. Fakat pişirmek için uygun bir yağ olmadığını da unutma.  Güzelliğine sağladığı faydaları bir yana fındık yağı, yemeklerine çok güzel bir tat katabilirsin. Sadece salatalarında değil hamur işlerinde de kullanabilirsin. B1, B2, B6 ve E vitamini, kalsiyum, demir, çinko ve potasyum açısından fazlasıyla zengin bir yağ.

 

 

Mısır Yağı

Mısır yağı ayıklanan mısırların tohumlarından elde ediliyor ve karbonhidrat açısından da çok zengin. Daha çok kızartmalarda kullanılsa da aslında sandığın kadar yarar bir yağ değil mısır yağı. Isıya dayanıklı olmadığı için fazla ısıtıldığında trans yağa dönüşüyor. İçeriğindeki omega 3 ve 6 zararlı hale gelir. Sen sen ol mısır yağından uzak dur.

Ayçiçek Yağı

Mısır yağından sonra sağlığına zararlı bir diğer yağ da ayçiçek yağı. Tıpkı mısır yağı gibi fazla ısıtıldığında trans yağa dönüşüyor. Aynı zamanda sana fazla kilo aldıran yağlardan biri de Ayçiçek yağı. Yapılan bir diğer hatada kızartmada kullanılan yağın saklanıp başka bir gün tekrar kullanılması. Fakat bilinçli tükettiğinde fazlasıyla yararı da var elbet. Cilt, göz, saç, kemik ve karaciğer sağlığına iyi geliyor.

 

 

 

 

 

 

Kanola Yağı

Kanola yağını daha önce duymamış olabilirsin. Ama kanola yağı zeytinyağının yerini almaya aday yağlardan. A, D, E ve K vitaminleri, omega 3 ve 6 bakımından oldukça zengin bir yağ kanola yağı. Fakat gel gelelim ki birçok kişi tarafından zararlı olduğu da söyleniyor. Bu aslında kolza bitkisinden üretilmesinden dolayı kaynaklanıyor. Kolza bitkisi sağlığa oldukça zararlı etkilere sahip. Fakat, yemeklerde kullanılan kanola yağı, yapım aşamasında bu zararlardan arındırılıyor.

 
 
 
 

 

Soya Yağı

Soya yağını diyet listelerinde sıklıkla görmüş olabilirsin. Her ne kadar tam bir diyet dostu gibi gösterilse de aslında mısır ve Ayçiçek gibi Ukrayna Şirket Kurulumu sağlığa oldukça zararlı. Gördüğü işlemlerle doğallığını yitiren bu yağlar uzun vadede damarlarını yıpratıyor. Soya fasulyesi çok yararlı olsa da yağına güvenmemeni öneriyoruz.

Tereyağı

Yapılan bir diğer hata da tereyağın katı yağ olması sebebiyle zararlı olduğu düşüncesi ve yeme düzeninden tamamen çıkarılması. Aslı korkman gereken yağ değil, margarin olmalı. Marketlerde paketle satılan işlenmiş tereyağları değil, doğal olanları tercih etmelisin.

A, E ve K2 vitaminler açısından oldukça zengin bir yağ çeşidi tereyağı. İçeriğinde yer alan CLA bileşimi ile vücudun yağ yüzdesini düşürmeye de yararı olduğunu biliyor muydun? Ayrıca bağırsak sağlığına da birebir. Tereyağına karşı duyduğun önyargıları kırmanın vakti gelmedi mi?


 

 

 

Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağını da birçok sağlıklı tarif bloglarında gördüğüne eminiz. Hindistan cevizi yağının faydaları saymakla bitmez. Kolesterolü düzenler, bakteri ve diğer zararlı maddeleri öldürmeye yardımcı olur. Çalışmaktan yorulan metabolizmanı da sakinleştirmede oldukça etkilidir. Özellikle yüksek ısıda bir şeyler pişiriyorsan en iyi seçimlerden olabilir. Oda sıcaklığında yarı katı halde olan Hindistan cevizi yağını aylarca bozulmadan saklayabilirsin.

 
 
 
 
 
 
 

Yorumlar (0) | Yorum Yap
Share on Tumblr