Share on Tumblr
| Yorumları Göster (0)

Yaşam / Tiyatro Ayı >>
0

Havalar güzelleşince etkinlik damarımız kabarıyor. Her gün farklı bir organizasyon ile sıcak havaların ve güneşin tadını çıkarmayı seviyoruz. Birkaç ay sonra sezon arası verecek olan tiyatro dünyasında birbirinden keyifli oyunlar seni bekliyor. İşte Mayıs ayındaki oyunlardan senin için seçtiklerimiz.

 

 

Frida

1907 yılında doğmuş olan Frida Kahlo, yedi yaşında çocuk felci hastalığına yakalanmış ve  sağ bacağı diğerinden ince kalmış. 18 yaşında geçirdiği bir otobüs kazasında omurgası kırıldığı ve bacağı 11 yerinden çatladığı için bir süre yatağa bağlı olarak yaşadı. Fakat bu durum resim sanatına olan bağlılığına engel olamamış ve yatağının üzerine monte ettirdiği bir aynaya bakarak otoportre çizmeye başlamış. Uzun bir tedavi sürecinden sonra yeniden ayağa kalkmayı başaran Frida Kahlo, üretken yaşantısına devam etmiş. Büyük ressam Diego Rivera ile yaşadığı ilişki ise hem kendisi için ikinci bir büyük kaza niteliğindeydi. Fakat ikilinin aşkı, tutkulu bir aşk olarak tarihe kazındı. Frida 1954 yılında akciğer embolisi sebebiyle hayatını kaybetmişti. Tüm bu etkileyiciyi hikâyeyi tiyatro sahnesinde izlemeye ne dersin?  Frida Kahlo’nun hayatını oynayacak olan bir oyuncunun rolü ile kurmuş olduğu ilişkinin çatışmalarını ele alıyor. Oyunda, Frida rolünü oynayacak olan oyuncu, Frida’nın hayatının içine girmeye başladıkça kendi varoluşu ile yüzleşmeye başlar. Kendisine sorduğu sorulara hem kendi ağzından, hem de Frida olarak cevaplar aramaya çalışınca durum karmaşık bir hâl alacak. Frida adlı oyunu 8, 11, 17, 25 ve 29 Mayıs’ta Küçük Salon’da izleyebilirsin.

 

 

Madde 22

Semaver Kumpanya’nın 17. sezonunun yeni oyunu Madde 22, yazarı Joseph Heller’in 2. Dünya Savaşı’nda yaşadığı deneyimlerini konu alıyor. İddialı bir kara komedi olan oyun, 2. Dünya Savaşı'nda, İtalya’da konuşlanmış bir Amerikan üssünde geçiyor. Bombardıman subayı olan Yossaryan, uçuş görevinden kaçmak için her türlü yolu deneyerek sık sık komik duruma düşüyor ve arkadaşları ile komutanlarının eğlence kaynağına dönüşüyor. Savaşın ortasında savaşın parçası olmayarak aklını korumaya çalışan Yossaryan’ın eğlenceli öyküsüyle keyifli bir arkadaş buluşması geçireceksin. Madde 22, 10 ve 11 Mayıs’ta Çevre Tiyatrosu’nda olacak.

 

 

 

 

Kürklü Venüs

Kürklü Venüs tiyatro oyunu Sacher Masoch'un Kürklü Venüs adlı romanından sahneye uyarlanıyor. Sosyolojik anlamda kadın erkek ilişkilerine merakın varsa bu oyunu kaçırmamanı öneriyoruz. Oyunda yazar-yönetmen Thomas Novachek, oyundaki Vanda Dunayev rolü için aradığı kadın oyuncuyu bulamamıştır. Seçmeler bitip herkes gittikten sonra Vanda Jordan adında esrarengiz bir oyuncu tiyatro salonuna gelir. Kadın-erkek ilişkisi üzerinden toplumsal cinsiyet meselesine, bireyin arzularının karanlık taraflarına ve insan doğasının sınırlarına kadar oyun birçok farklı konuyu birlikte ele alıyor. Aynı zamanda oyunun sürpriz bir finali olduğunu da söylemeden geçmeyelim. Kürklü Venüs 23 Mayıs’ta Sahne Beşiktaş’ta oynayacak.

 

 

 

 

 

 

Anne Frank'ın Hatıra Defteri

Tarihsel bir oyun olan Anne Frank'ın Hatıra Defteri adlı oyundan bir hayli etkilenebilirsin. Zira oyunu izlerken zaman zaman şaşkınlığına engel olamayacak zaman zamansa duygulanacaksın. Oyun, savaşın ortasında, bir çatı katında 2 yıl sessizce yaşamak zorunda kalan küçük Anne Frank’e ve onun gözünden yaşamın değerine odaklanıyor.  Anne Frank bu 2 yılda tüm savaşın yıkımını, insanda bıraktığı izleri bir anı defterinde tutuyor ve yaşamın değerini yeniden hatırlatıyor. Anne Frank’ın Hatıra Defteri, tarihsel bir kıyımı, elbette tarihsel bağlarından koparmadan şimdiki zamana taşıyarak bir yüzleşme sağlıyor. Geçmişten günümüze yaşanan her türlü savaş psikolojisini yeniden canlandırıyor. Tüm dünyada barış olmasının altını çizen tarihi oyunu 17 ve 22 Mayıs’ta Altkat Sanat’ta izleyebilirsin.

 
 
Kürk Mantolu Madonna

Yazar Sabahattin Ali’nin bir klasiğidir Kürk Mantolu Madonna. Dönem dönem tiyatro sahnesinde de yer alan oyuna bilet bulmak neredeyse her zaman çok zor olmuştur. O yüzden 21 Mayıs tarihini mutlaka not et. Hatta bu yazıyı okuduktan sonra oyunu kaçırmak istemiyorsan hemen biletini ayırttır. Kitabını okuduysan hikâyeyi zaten biliyorsundur, ama okumayanlar için biz yine de konusundan bahsedelim. Anadolu’nun işgali sırasında babası tarafından müttefik Almanya’ya gönderilen Raif’in, ressam Maria Puder’le Berlin’de yaşadığı baş döndürücü aşkın hikâyesini anlatıyor. Bu derin aşk hikâyesi, ruh eşinin gerçekte ne anlam ifade ettiğini ve insanın yaşamının nasıl derin bir anlam kazandığını gözler önüne seriyor. Kürk Mantolu Madonna bu ay UNIQ Hall sahnesinde olacak.

 

 

 

 

 

 
Etiketler : tiyatro , mayıs , tiyatro oyunları ,

Yorumlar (0) | Yorum Yap
Share on Tumblr