Share on Tumblr
| Yorumları Göster (0)

Yaşam / Kendi Dondurmanı Kendin Yap >>
2

Yemek bile yemek istemediğin kavurucu sıcaklarda dondurmadan vazgeçemeyenlerdensen bizdensin. Peki, bu tatlı krizlerinin kurtarıcısı dondurmalar ne kadar sağlıklı hiç düşündün mü? Tüm günün kalori hakkını dondurmaya saklarken aslında ne kadar yanlış yaptığının belki de farkında değilsin. Dışarıda yediğin dondurmaların içinde gıda boyasından tut da yapay aroma vericilere, fazla yağdan şekere vücuduna bir sürü zararlı madde alıyorsun. Belki de bunları biliyorsun ama görmezden geliyorsun. Ancak şimdi kendini düşünme ve hareket geçme zamanı. Kollarını sıva! Senin için birbirinden sağlıklı ve lezzetli ev yapımı dondurma tariflerini paylaşıyoruz.

 

 

Vanilyalı Dondurma

Malzemeler

5 bardak süt

1 kaşık toz salep

2 su bardağı toz şeker

Yarım vanilya çubuğu

500 gram krema

1 adet büyük boy damla sakızı

3 yumurtanın sarısı

Nasıl Yapılır?

Vanilya çubuğunu ortadan ikiye ayır. Daha sonra bir tencerenin içerisine çubuğu, toz salebi, şekeri ve sütü koy ve kıvam alıncaya kadar ateş üzerinde karıştır. Sonra karışımı bir kenara al ve soğumaya bırak. Bu esnada başka bir kapta kremayı mikser ile çırp. İçerisine yumurta sarısı kalan toz şekeri ekle ve kıvam alana kadar karıştırmaya devam et. Daha sonra karışımı benmari usulü pişir. Toz şeker tamamen eridikten sonra bu karışımı da soğumaya bırak. Tencerede duran sütlü karışımın içerisine bu karşımı ekle. Birbirine iyice karıştıktan sonra kabın ağzını streç filmle kapat ve 8-10 saat kadar dondur.

 

 

 

 

Çikolatalı Dondurma

Malzemeler

300-350 gram yoğurt

250 gram pudra şekeri

1 kaşık kakao

250 gram krema

1 kaşık salep

150 gram bitter çikolata

Nasıl Yapılır?

Bir kapta yoğurdu ve pudra şekerini, başka bir kapta da kremayı iyice çırp. Mikserden yardım alabilirsin. Sonra kremanın içerisine yoğurt karışımını ekle. İçerisine de kakao ve toz salep ekleyerek karıştır. İsteğine göre içine bitter çikolatalardan atabilirsin. Karışımı daha sonra bir kaseye ekle, streç filmle kapat ve dondur.

 
 
 
 
 

Şekersiz Dondurma

Malzemeler

500 ml krema

300 gram çilek

180 gram beyaz çikolata

30 gram süt tozu

Nasıl Yapılır?

Beyaz çikolatayı küçük parçalara ayırıp cam bir kaseye al ve benmari usulü erit. Bir sos tenceresinde de kremayla süt tozunu karıştırarak pişir. Karışım kaynama noktasına gelince ocaktan al ve erittiğin beyaz çikolatanın bir kısmını karışıma ilave edip hızlı hızlı karıştır. Azar azar tüm çikolatayı karışıma ekleyip homojen bir kıvam alana kadar tüm malzemeleri karıştırmaya devam et. Hazırlama kısmının ikinci kısmında sıra çileklerde. Tüm çilekleri mutfak robotu yardımıyla püre haline getir. Cam bir kabı derin dondurucuda iyice soğut. Soğuttuğunuz bu cam kabın içine oda sıcaklığındaki çilek püresini ve kremalı karışımı ekle ve mikseri yüksek devirde çalıştırarak tüm malzemeleri çırp. 10-15 dakika bu şekilde çırptıktan sonra karışımın ağzını kapatıp derin dondurucuda 10-12 saat kadar beklet. İşte sağlıklı şekersiz dondurman hazır!

 
 

 

Çilekli Dondurma

Malzemeler

Yarım kilo çilek

Yarım su bardağı toz şeker

1 adet limonun rendelenmiş kabuğu

1 yemek kaşığı limon suyu

Yarım su bardağı

Nasıl Yapılır?

Yıkadığın ve kuruttuğun çilekleri bir tencereye koy ve üzerine toz şekeri ekleyerek yarım saat beklemeye bırak. Suyunu salan çileklerin içerisine su ve limon kabuğu rendesini de ekle. Kısık ateşte 15 dakika kadar pişir. Soğuduktan sonra limon suyu ekle ve karışımı robotta püre haline getir. Dondurma kalıbına dökelim ve 4-5 saat kadar dondur. Çilekli dondurman hazır.

 
 
 
 
 
 
 
 

Kahveli ve Fındıklı Dondurma

Malzemeler

2 bardak krema

1 bardak süt

2 yemek kaşığı fındık

1/2 bardak sütlü çikolata

1 kaşık nescafe

Nasıl Yapılır?

Krema ve kahveyi bir tencerede birleştir ve kahve eriyene kadar orta ateşte hafifçe kaynat. Bu karışım soğurken bir yanda da başka büyük büyük bir kapta süt, çikolata ve fındığı karıştır. Kahveli karışım soğuduktan sonra ikisini birleştir. Buzlukta donduktan sonra kahveli dondurman hazır. Afiyet olsun. ☺

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Yorumlar (0) | Yorum Yap
Share on Tumblr