Share on Tumblr
| Yorumları Göster (0)

Aile / Çocuk Gelişiminde Aile Olmanın Etkisi >>
0

Çocuk Gelişiminde Aile Olmanın Etkisi

Aile, değişik kuşakların depresyon, korku, savunuculuk ve protestolarındaki duygusal akımların birbiriyle karşılaşarak birbirine çarptığı bir gösteri alanıdır. Burada, açıkça dışa vurulmuş bir depresyonun yadsıma ve yansıtmalar ardına gizlenmiş bir depresyonla karşı karşıya gelip çarptığına çok rastlanır. Son zamanlarda, özellikle çocukları büyüyüp de okul ve üniversite çağına gelmiş aileler, aile içindeki uyumlu dayanışmadan şimdiye dek hiç kuşkuları olmadığı halde, birdenbire aile üyeleri arasında ortaya çıkan gerilimler karşısında şaşkına dönmektedirler.

Uyumlu, sakin olan çocuklar yerini evde sıkılan, okula gitmek istemeyen çocuklar haline gelirler. Bunların hepsi ailelerde yaşanan sıkıntılardır. Burada büyük iş aile bireylerinin olmakla birlikte çözümü oldukça kolaydır.Anne babalar çocuklarına erken bir dönemde kendileriyle eşit insanlar gibi davranmakla neler kazandırabileceklerini, bunun onların üzerinden pek çok yükü alacağını bilmelidirler. Bununla bazı anne babaların yaptıkları gibi, kendi baş edemedikleri ruhsal bozukluklarını, çocuklarının üzerine yüklemelerini önermiyoruz.


Ailenin ortak sorunlarının çocuklarla birlikte konuşulup, birlikte kararlar alınması yolunda planlı bir yaklaşımı bu noktada çok büyük önem taşır. Psikoterapistler, çocukların anne babaları ve onların sorunları hakkında tahmin edilenden çok fazla şeyler bildiklerini sık sık görürler.Bu çocuklar anne babalarının evlilik ilişkilerinin ne merkezde olduğunu pek iyi sezerler. Babanın iş güçlükleri veya parasal korkuları olup olmadığını ya da akrabalarla yarışmalarının havayı bozup bozmadığını hemen fark ederler. Anne babanın çocuklarından gelecek eleştiriden korktuklarından ötürü sorunlarını çoğu zaman onlardan gizlediklerini de anlarlar. Böyle durumlarda çocukların nasıl olup ta birdenbire kendi kişisel isteklerini açıklamaz oluverişleri, bu yüzden anne babaları pek şaşırtmamalıdır.

Çocuklarınızla mutlaka uzun sohbetler yapıp onun size anlattıklarını dikkate almalı ve dinlemelisiniz. Aile ilişkilerinizi sağlam tutmanız, çocuğunuzun ileride aile kavramı üzerinde sıkıntı yaşamaması için aynı zamanda özgüveninin güçlü olması için dinlemek çok önemlidir. Çocuklarınızı ciddiye almalı ve yaptıkları yorumlar üzerinden sohbet etmelisiniz. 

Unutmayın siz onların çok sevdikleri kahramanısınız.


Yorumlar (0) | Yorum Yap
Share on Tumblr