Share on Tumblr
| Yorumları Göster (0)

Sağlık&Güzellik / Nefes Al, Nefes Ver! Yoga ve Meditasyon ile Tanış >>
0

 

İş, okul ve şehir hayatı derken zihnimizin fazlasıyla yorulduğu kaçınılmaz bir gerçek... Bu sebeple hayatın yoruculuğundan kaçabilmek için birçok yöntem araştırılıyor. Vakit buldukça yapılan egzersizler de bu yöntemlerin başında geliyor…

Sıklıkla uygulanan fiziksel yöntemlerin yanı sıra ruhsal ve zihinsel olarak da rahatlamak gerekiyor. Rahatlama ihtiyacımız için son dönemlerde yoga ve meditasyon imdadımıza yetişiyor! İçsel huzura yönelten meditasyon ve bedensel olarak gevşemeyi sağlayan yoga ile stresten arınmak mümkün…

İç içe geçmiş bir bütünün parçaları olan yoga ve meditasyon, fizikselliğin yanında zihinsel dinginliğe de ulaştırıyor. Bedeni bir bütün olarak ele alan yoga, vücudu esneten ve beyni sakinleştiren egzersizlerden oluşuyor. Zihni kontrol etmeye ve konsantrasyona bağlı olan meditasyon ise; yogadaki hareketlere odaklanarak rahatlamayı sağlıyor.

 

Yoga ve Meditasyon Yapmanın Faydaları Neler?

1.İskelet yapısı için oldukça faydalı bulunan yoga sayesinde tüm kaslarının yanı sıra omurga, boyun ve göğüs kafesi gibi bölümleri de çalıştırabilirsin.

2.Meditasyon, zihnini doğru düşüncelerle yönetebilmen ve bedeninle aynı anda ruhunu da dinlendirmen için fazlasıyla etkili!

3.Yoga ile bedenin birçok noktasına nefes basıncı uygulayacağın için kan dolaşımını düzene sokarak iç organlarına masaj yapmış sayılabilirsin.

4.Meditasyon ile vücudundaki gerilimi azaltarak öğrenme ve hatırlama kabiliyetini güçlendirebilirsin.

5.Yoga sayesinde esneklik kazanabilir ve kaslarını güçlendirebilirsin. Bu sayede boyun ve bel ağrıları gibi sorunları da en aza indirebilirsin.

 

Yoga ve Meditasyon Yapmadan Önce

Öncelikle yoga ve meditasyon için kendine en uygun zamanı bulmalısın. Sabah saatlerinde yoga yapmak ruhuna ve bedenine fazlasıyla iyi gelebilir. Yoga ve meditasyon uygulamanı akşam gerçekleştirerek de günün stresini üzerinden atabilirsin.

Yoga ve meditasyonu uygulayacağın alan rahat ve havadar olmalı. Düz bir zeminde hareket özgürlüğü elde ederek yoga ve meditasyon yapmak için hazır olabilirsin.

Kısıtlanmadan hareket edebilmek ve doğru nefes alış verişi yapabilmek için rahat kıyafetler tercih etmelisin. Oxxo’da bulunan Spor Giyim Koleksiyonu ile rahat kıyafetlere ve dikişsiz dokulara kolaylıkla ulaşabilirsin…

Uygulamaya başlamadan önce bol su içmiş olmalısın. Hatta öncesinde bitki çayı içerek vücudunu yogaya ve meditasyona hazırlayabilirsin.

Eğer seviyorsan hoş tınılara sahip olan sakin müziklerle gerekli odaklanmayı destekleyebilirsin.

 

Yoga ve Meditasyon Nasıl Yapılır?

Meditasyonla Yogaya Hazırlık

1.Kendini ruhsal ve bedensel rahatlığa ulaştırmak için öncelikle düz bir zeminde, sırtın yere 90 derecelik açıda olacak şekilde oturmalısın. Bu noktada dik durmak çok önemli! Eğer sana daha rahat gelecekse başlangıç pozisyonunu yere uzanarak da gerçekleştirebilirsin.

2.Dik bir şekilde otururken, gözlerini kapattıktan sonra derin bir nefes alabilirsin. Bu alacağın nefesi tüm vücudunda hissetmelisin. Daha sonra yavaşça nefes verirken kollarını yukarı doğru ağır ağır kaldırarak “Namaste” pozisyonuna gelebilirsin. Bu pozisyon aslında oldukça tanıdık… Namaste pozisyonunu aşağıdaki görselden inceleyebilirsin. smiley Ellerini birbirinden ayırmadan, yavaşça kalp hizana getirerek odaklanmaya devam edebilirsin. Bu pozisyondayken 5-6 kere derin nefes alıp vermen yeterli.

 

 

 

3.Meditasyon sırasında bütün vücudunu gevşetmelisin. Kaslarını serbest bırakarak tüm bedeninin gevşediğinden emin olmalısın. Ayak, kol, bacak ve hatta çene kaslarını bile rahat bırakmalısın.

4.Zihnini meşgul eden bütün düşüncelerden arınıp gevşemeye odaklanmışken kafandaki olumsuz düşünceleri uzaklaştırmalısın. Düşüncelerinin, kalabalık bir ortamdaki insanlar olduğunu ve yanından uzaklaşıp gittiklerini hayal edebilirsin.

 

Şimdi Sırada Yoga

Çocuk Pozu

Meditasyon ile nefes açarak ve odaklanarak rahatlamaya başladıktan sonra yoga hareketlerine geçebilirsin. Başlangıç için dizlerinin üzerinde yere oturabilirsin. Alnını yoga matına dayayarak kollarını olabildiğince ileri doğru uzatmalısın. 1-2 dakika kadar kendini bu şekilde esneterek yogaya iyi bir başlangıç yapabilirsin. Bu hareket ile sırt, boyun ve omuz kaslarını fazlasıyla esnetebilirsin.

 

 

Köprü

Sırt üstü uzanarak bacak açıklığını omuz hizanda ayarlamalısın. Ayaklarını kendine doğru çekerek ve ellerinden destek alarak kalçanı yukarı doğru kaldırmalısın. Bu hareketi yaparken kalça ve karın kaslarını sıkıyor olmalısın. Köprü hareketini başlangıç olarak 1 dakika kadar yapabilirsin. Daha sonra bu süreyi uzatarak basamak atlayabilirsin. Köprü hareketi sayesinde bedenin ön kısmındaki kasları esnetirken bacak ve sırt kaslarını da güçlendirebilirsin. Hareketi uygularken derin nefes alıp vermeyi de unutmamalısın…

 

 

Kedi Duruşu

Düz bir zeminde yüzüstü şekilde ellerin ve dizlerin üzerinde durarak kedi duruşuna başlamaya hazır olmalısın. Kollarını omuz hizasında açarken avuç içlerin yere gelecek şekilde harekete başlayabilirsin. Karnını içeri çekerken nefes verip, sırtını kambur hale getirmelisin. Nefes alırken sırtını düzleştirip yukarı doğru bakmalısın. Kedi duruşu hareketini 2-3 dakika kadar uygulayabilirsin. Boyun ve sırt kaslarını esnetebileceğin kedi duruşu hareketi ile yogaya iyi bir başlangıç yapabilirsin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Yorumlar (0) | Yorum Yap
Share on Tumblr