Share on Tumblr
| Yorumları Göster (0)

Sağlık&Güzellik / Baş Ağrısına Engel Olalım mı? >>
0

 

 

Hayatın yoğunluğu içerisinde çeşitli sıkıntılar yaşıyoruz… Kimi zaman farkında olmadan iş, okul veya ilişkiler içerisinde kendimizi aşırı strese teslim ediyoruz. Buna bağlı olarak ruhsal anlamda sıkıntıya girmemizin yanı sıra, bedensel açıdan da bazı olumsuzluklarla karşılaşıyoruz. Çok fazla stres altında kalmak veya sağlık problemleri gibi durumların sonucunda baş ağrısı ile savaşıyoruz…

 

Baş Ağrısı Türleri

Bazen günler ve hatta haftalarca yakamızı bırakmayıp ciddi boyutlara ulaşan baş ağrısı, birincil ve ikincil baş ağrıları olarak karşımıza çıkıyor.

 

Birincil baş ağrıları;

1.Migren

Beynimizdeki damarların genişleyip tekrar daralması sonucunda ortaya çıkan bu baş ağrısı türü “migren” olarak adlandırılıyor. Sebebi ise; uykusuzluk, yorgunluk, stres ve hormonsal değişimler olarak sıralanıyor.

2.Gerilim Tipi

Kafa derisinde ve boyun kısmında hissedilen gerginlik sonucu oluşan bu türe “gerilim tipi” baş ağrısı deniyor. Bu ağrının sebepleri; uzun süre bilgisayar başında kalmak, baş zedelenmesi veya depresyon olarak karşımıza çıkıyor.

3.Küme Tipi

Uykuların bölünmesine sebep olan ve gün içerisinde birkaç kere kendini gösteren baş ağrısı türü “küme tipi” olarak adlandırılıyor. Haftalarca sürebilen küme tipi baş ağrısının sebebi tam olarak bilinmiyor… Fakat ağrıyı tetiklememek için yüksek ışık ve aşırı bedensel yorgunluk gibi durumlardan kaçınmak gerekiyor.

 

İkincil Baş Ağrıları;

Vücutta meydana gelen bir başka hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkan ikincil baş ağrıları, genellikle başın arka tarafından başlıyor. Ağrı ile birlikte gelen bulantı, görme bozukluğu ve zihinsel bulanıklık gibi belirtiler kesinlikle bir uzmana başvurulması gerektiğinin sinyalini veriyor…

 

 

Baş Ağrısına İyi Gelen Besinler

1.Susam

İçerisinde E vitamini bulunan susam, bizi iyi hissettiren hormonları devreye sokarak baş ağrısını azaltmamıza yardımcı oluyor. Aynı zamanda susam, baş ağrısı ile hissedilen basıncı azaltarak kan dolaşımımızı da hızlandırıyor. E vitamininin yanı sıra içerdiği magnezyum sayesinde de ağrıları azaltmamızı sağlıyor. Salatalara eklenerek farklı bir tat katan susam, baş ağrısını gidermek için etkili bir besin oluyor.

 

2.Kahve

Kahvenin içerisinde bulunan kafein sayesinde baş ağrılarının önüne geçilebiliyor. Özellikle sabahları nükseden baş ağrısı için bir fincan sade kahve tüketimi öneriliyor. Ancak baş ağrısını dindirmek için bütün günü kahveyle geçirmenin işe yaramayacağını da unutmamak gerekiyor…

 

 

3.Badem

Magnezyum açısından zengin olan badem de yine baş ağrısı için iyi gelen besinler arasında yer alıyor. Uzmanlar çoğunlukla migren tipi bağ ağrısı çekenler için badem tüketmeyi öneriyor… Ayrıca baş ağrısında bademe ek olarak magnezyum takviyesi için muz, kaju ve esmer pirinç tüketimi de tavsiye ediliyor.

 

4.Zencefil

Yapılan bir araştırmada, migren şikayeti olan 100 insana verilen 250 mg zencefil tozu sayesinde ağrıların azaldığı görülüyor. Baş ağrısı için iyi gelen zencefil aynı zamanda mide bulantısı gibi durumları da yatıştırıyor. Gün içerisinde tüketilen suyun içerisine bir parça zencefil atmak, baş ağrısını azaltmaya yardımcı oluyor.

 

5.Yoğurt

Kalsiyum eksikliği sürekli yaşanan baş ağrılarının sebepleri arasında sayılıyor. Yaşanan bu eksikliği, içerisinde bolca kalsiyum bulunan yoğurt sayesinde gidermek mümkün. Ancak tüketilecek yoğurdun içeriğinde şeker veya tatlandırıcı bulunmaması gerekiyor. Yemeklerin yanında veya ara öğün olarak yoğurt tüketmek bağ ağrısını azaltmak için etkili olabiliyor.

 

Bonus: Doğal Olarak SU!

Sağlıkla ilgili bütün problemlerin çözümünde su konusu büyük bir önem taşıyor! Yeteri kadar su tüketilmemesi sonucunda sağlık problemleri baş gösteriyor. Bu sebeple günde en az 2 litre su tüketerek baş ağrısını engellemek mümkün oluyor… Suyu yanından ayırmadan, onunla birlikte yaşamaya kendini alıştırarak daha sağlıklı hissetmek senin elinde!

 

 

 

 

 

 


Yorumlar (0) | Yorum Yap
Share on Tumblr