Share on Tumblr
| Yorumları Göster (0)

Sağlık&Güzellik / Bağışıklık Sistemini Güçlendirecek İpuçları >>
0

 

 

Vücudumuzun kalkanı olan bağışıklık sistemi, bizleri bakterilerden ve virüslerden korumak için düzenli bir şekilde işliyor. Yaşam kalitemizi de yüksek seviyede tutan bağışıklık sistemi, hayatımız boyunca dış etkenlerden korunmamızı sağlıyor. Sürekli desteklenmesi gereken bağışıklığımız, bazı zamanlarda bizleri yarı yolda bırakabiliyor… Çevresel koşullar, beslenme şekilleri veya salgın hastalıklar sebebiyle bağışıklık sistemimiz sekteye uğrayabiliyor.

Sık sık hastalığa yakalanan bir bünye acil durum sinyali veriyor demektir. Özellikle son zamanlarda artan corona virüs tehlikesi ve kalabalık şehir hayatı içerisinde bağışıklığımızı mutlaka desteklememiz gerekiyor. Birkaç etkili öneri ile bağışıklık sistemini güçlendirerek corona virüs gibi salgın hastalıklardan korunman mümkün! Peki nasıl? Hemen cevap bulabilmen için Oxxo Blog seninle…

 

 

Corona Virüs Nedir?

Yeni ve daha önce keşfedilmemiş bir tür olan bu virüsün adı Latince’de “taç”  anlamına gelen “corona” kelimesinden türedi. Virüsün, mikroskopla bakıldığında taç şeklini andıran bir görüntüsü olması da bu ismi almasına sebep olmuştu.

Taşıyıcısı olan yarasalar ve pangolinler üzerinden insanlara bulaştığı düşünülen corona virüs, kısa sürede insanlarda da etkisini gösterdi. Corona virüs, ilk olarak Çin’in Wuhan kentinde görüldü. Daha sonra ne yazık ki büyük bir hızla tüm dünyaya yayıldı. Covid-19 olarak da bilinen bu hastalık grip ile benzerlik göstermekteydi... Corona virüse yakalananlar üzerindeki belirtileri yüksek ateş, kas ağrısı, halsizlik ve boğaz yanması olarak ortaya çıktı. Hızlı şekilde yayılabilen corona virüse yakalanan insanların bir kısmı hastalığı hafif olarak atlatabildi. Ancak bu hastalık her bünyede farklılık gösterdiği için çok sayıda kayıplar da yaşandı…

Bulaşma hızı çok yüksek olan bu virüs konusunda güçlü bağışıklığın yeri çok ayrı! Covid-19 yani corona virüse karşı henüz bir ilaç olmadığı için bize düşen görev; hijyene önem vermek ve bağışıklığımızı güçlendirmek!

Düzenli olarak ellerini suyla ve sabunla yıkaman oldukça önemli… Ellerini yıkama imkanı bulamadığın zamanlarda ise dezenfektan kullanabilirsin. Sürekli olarak kullandığın eşyaları da dezenfektan ile temizleyerek kendini corona gibi hastalıklardan koruyabilirsin.

 

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Ne Yapmalı?

 

• Tek tip beslenme şekli bağışıklık sistemini yorgun düşürebilir. Bu sebeple vitamin ve protein içeren gıdaları beslenme düzenine dahil etmelisin. Böylelikle hızla yayılan gribe ve corona virüse karşı en iyi şekilde mücadele edebilirsin.

• Kahvaltında yumurta ve tahıllı besinler tüketerek sağlıklı bir adım daha atabilirsin. Her gün en az 1 veya 2 yumurta yiyebilirsin. Protein açısından zengin olan yumurta sayesinde tokluk süreni uzatabilirsin. Kahvaltına 1 dilim tahıllı ekmeği de dahil ederek gereken enerjiyi yakalayabilirsin.

 

 

• Bir öğününde mutlaka et, tavuk veya balık tüketerek bağışıklık sistemini güçlendirebilirsin. Omega-3 takviyesi için balık, protein takviyesi için et ve tavuk yiyebilirsin. Bu menüye marul veya yoğurt ekleyerek çeşitlilik yaratabilirsin.

• Hijyen konusunda hiçbir aşamayı ihmal etmemelisin. Özellikle corona virüs salgına karşı el yıkama konusuna ekstra özen göstermelisin. Ortak kullanım alanlarında bulunduğun zamanlarda veya gün içerisinde ellerini sabun ve su ile yıkamalısın. 20 saniye boyunca ellerini sabunladıktan sonra iyice duruladığından emin olmalısın.

 

 

• Toplu taşıma kullandığında veya kalabalık yerlerde ellerini yüzüne, ağzına ve burnuna dokundurmamaya gayret etmelisin. Ellerini yıkayamadığın zamanlarda, çantanda bulunduracağın bir dezenfektan sprey ya da jel ile kendini koruyabilirsin. Dezenfektan kullanımıyla zararlı organizmaları vücudundan uzaklaştırabilirsin. Suya ve sabuna erişemeyeceğin yerlerde dezenfektan sprey ya da jel fazlasıyla işini görebilir…

• Yeteri kadar dinlenmiş olmak bağışıklık sistemi için fazlasıyla önemli… Dinlenmeyen vücudunun bağışıklık seviyesi düşeceği için hastalıklara yakalanma riskin artabilir. Bu sebeple günde en az 6-8 saat kadar uyumalısın. Corona virüs ve grip gibi hastalıklara karşı güçlü kalmalısın…

 

 

• Bağışıklık sistemini güçlendirmek için vücudunda eksik olan vitaminleri almalısın. Vitamin konusunda gerekli kontrolleri yaptırdıktan sonra eğer bir eksiklik varsa bunu mutlaka telafi etmelisin. C ve E vitamini ile vücudunu hastalıklara karşı koruyabilirsin. D vitamini ile kemik dokunu destekleyerek kendini daha güçlü hissedebilirsin.

• Hareket etmeyi alışkanlık haline getirmelisin. Yiyeceklerle bağışıklık sistemini desteklemenin yanında egzersizi de hayatına dahil etmelisin. Egzersize haftada 3 gün vakit ayırabilirsin. Bunun dışında günde 30-40 dakika tempolu yürüyüş yaparak da vücudunu zinde tutabilirsin.

 

Biraz Daha Güçlenmek İçin: Pancar Kvass

Rusça’da maya anlamına gelen kvass içeceği ile bağışıklık sistemini güçlendirebilirsin. Mayalanma yöntemiyle elde edilen pancar kvass sayesinde detoks yapabilirsin. Pancarın içerisinde bulunan mineraller sayesinde hastalıklara meydan okuyabilirsin. Üstelik bu içeceği evde pratik bir şekilde kendin yapabilirsin.

 

 

Malzemeler:

  • 1 litrelik cam kavanoz
  • 2-3 çay kaşığı deniz veya kaya tuzu (öğütülmüş olmalı)
  • 3 adet pancar
  • Yarım su bardağı yoğurt veya peynir altı suyu
  • Kavanozu dolduracak kadar su
  • İsteğe bağlı olarak yarım su bardağı organik elma sirkesi

Yapılışı:

Pancarları yıkayıp kabuklarını soyduktan sonra küp veya yarım ay şeklinde dilimleyebilirsin. Belirtilen miktarda tuz, sirke ve peynir altı/yoğurt suyu ekleyebilirsin. Son olarak temiz suyu da kavanoza ilave ettikten sonra kapağı sıkıca kapatabilirsin.

Pancar kvass karışımını 3-4 gün kadar kapalı olarak bekletmelisin. Mayalanma süresi bittikten sonra suyunu süzerek şişelere doldurabilirsin. Buzdolabında muhafaza edebileceğin pancar kvass karışımından her gün bir bardak içebilirsin.

Damak tadına göre yoğurt veya peynir altı suyu miktarını kendin belirleyebilirsin. Ancak yoğurt veya peynir altı suyunu çok fazla kullanmak pancar kvass karışımını katılaştırabilir.

Mayalanma sırasında kavanozun üst kısımlarında küf görünümü oluşabilir. Eğer kötü bir koku yoksa bu tabakayı bir peçete ile temizleyebilirsin.

Not: Kavanozda kalan pancarlar ile salata veya tekrar kvass içeceği yapabilirsin. Tekrar kvass yapabilmek için kavanozdaki pancara en olarak aynı malzemeleri bir araya getirebilirsin. Karışımı hazırladıktan sonra, önceki pancar kvass içeceğinden bir bardak ekleyerek mayalayabilirsin.

 

Önem vermen konulardan biri olan bağışıklık sistemin için gerekli desteği sağlayarak grip ve corona virüs gibi tehditlere göğüs gerebilirsin. Hijyen ve beslenme açısından verimli bir düzende ilerleyerek her şeyin üstesinden gelebilirsin!

 

 

 

 

 


Yorumlar (0) | Yorum Yap
Share on Tumblr