Share on Tumblr
| Yorumları Göster (0)

Sağlık&Güzellik / Uyku Kalitesini Artırmanın Yolları >>
0

 

 

Gün boyunca enerjimizi etkileyen en önemli şeylerden biri kaliteli uyku… Sağlıklı bir şekilde geçen gece uykusu sonrasında yeni güne daha iyi başlayacağını sen de biliyorsun. Çünkü uykusuzlukla geçen bir günün ne kadar stresli olduğunun farkındasın. Bunu biz de çok iyi biliyoruz. :) Peki süregelen uykusuz gecelere çözüm olarak ne yapabiliriz? Hadi birlikte kaliteli uyku için neler yapmamız gerektiğine bir göz atalım! :)

 

 

 

Neden Kaliteli Uyku?

Yorgun uyanmak, dikkat dağınıklığı ve bozulan açlık dengesi… Bu saydığımız durumlar genel olarak uyku eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. Uykusuz geçen bir gecenin ardından açlık krizlerinin gelmesi kaçınılmazdır. Özellikle atıştırmalıklarla yapılan kaçamaklarda artış görülmesi de çok olası…

Kalitesiz uykunun sonucunda karşılaşacağın durumlardan biri de dikkat dağınıklığı… İşte veya okulda geçen yoğun saatlerde odaklanma problemiyle karşılaşabilirsin. Ayrıca tüm bunlarla birlikte gelen stresli ve huzursuz ruh hali de ihtimaller arasında… Buna bağlı olarak kaliteli uyku için yeni adımlar atarak yaşamının her anına dokunmuş olacaksın. Yaşam tarzına katacağın mükemmel uyku düzeni için neler yapman gerektiğine bir bakalım…

 

1.Ortam Sıcaklığının Önemi

İdeal uyku için ortam sıcaklığının önemi çok büyük… Fazla sıcak veya soğuk olan bir odada huzurlu uykuyu yakalamak pek mümkün değildir. Mükemmel bir uyku için oda sıcaklının 16-19 derece arasında olması yeterlidir.

 

 

 

2.Fazla Işıktan Kaçınmak

Birçok araştırmanın sonucunda görülüyor ki ne kadar karanlıkta uyursak bizim için uyku o kadar kaliteli… İnsanların %65’nin ışığı engellemek için koyu perdeler ve panjurlar kullandığı ortaya çıkmış. Bunu yapmakta haklılar, çünkü fazla ışık uyku kalitemizin düşmesinin başlıca sebeplerinden biri.

 

3.Sessizlik İhtiyacı

Uyku vaktinde ihtiyacımız olan en önemli şeylerden biri sessizlik. Yüksek sesli gürültü kaynakları uykunun bölünmesine sebep olacağı için uyandığında yorgun ve mutsuz hissedebilirsin. Ama huzurlu bir uyku için ihtiyacın olan sessizliği elde etmek bazen zor olabilir. Çevresel etmenlerden kaynaklı olan gürültüyü engelleyemiyorsan yatıştırıcı uyku müzikleri dinleyebilirsin.

 

 

 

4.Yastık Seçimi

Kaliteli uyku için yastık seçimini de göz ardı etmeden, en doğru seçimi yapmak gerekiyor. Kendin için en uygun olan uyku pozisyonunu bilerek seçeceğin yastıklarla mutlu ve huzurlu bir şekilde uyuyabilirsin. Mesela sürekli yan pozisyonda uyuyan biri için omuz kısmını destekleyecek yastık çeşitleri uygun olabilir. Sırt üstü uyuyanlar için de boyun kısmındaki stresi azaltacak yastıklar seçilebilir.

 

5.Düzenli Yatak Odası

Yatağın harika, ama odan dağınıksa uyku sorunları kaçınılmaz olabilir. 2015 yılında yapılan bir çalışmaya göre dağınıklık içerisinde uyumaya çalışanların zorlandığı ortaya çıkmış… Dağınık oda düzeninin uyku sağlığını da etkilediği önemli bir gerçek! Yatak odandaki düzeni korumak ve günlük olarak havalandırmak en mühim konular arasında…

 

 

 

6.Kafeinsiz Saatler

Uykudan önce yiyip içtiğin her şey uyku düzenini etkilemektedir. Bu sebeple; akşam saatlerinde kahve tüketimini bir kenara bırakmak en iyisi olacaktır. Çok sevdiğin kahveli içecekleri öğle saatlerinde veya öğle yemeğinden sonra tüketebilirsin. Böylelikle kaliteli uyku için elinden geleni yapmış olacaksın. :)

 

7.Yatmadan Önce Ilık Duş

Tüm günün yorgunluğunu üzerinden atmanın en iyi yöntemlerinden biri ılık duş… Eğer rahatlamış bir şekilde uykuya dalmak istiyorsan bu yöntemi deneyebilirsin. Kaliteli uyku için gireceğin ılık duştan sonra pamuklu rahat kıyafetler giyerek dinlenmeye hazır olabilirsin.

 

 

Kaliteli uyku için önerilerimizi dikkate alabilir ve günlük hayatında enerjini en yüksek seviyeye çıkarabilirsin! :)

 

 

 

 

 


Yorumlar (0) | Yorum Yap
Share on Tumblr