Share on Tumblr
| Yorumları Göster (0)

Sağlık&Güzellik / Nedir Bu Ketojenik Diyet? >>
2

Hava sıcaklığından zaten fazla bir şey yiyemediğin için kilo kontrolünü kolaylıkla sağladığın günler ne yazık ki bir kez daha geride kaldı. Havaların soğumasıyla ve günlerin erken kararmasıyla birlikte iştahın yavaş yavaş uyanmaya başlıyor öyle değil mi? Dolayısıyla diyet sezonunu resmen başladı. Hazır kasvetli günler henüz çok güçlü değilken yaza kadar kilo almamak ve mevcut kilonu korumak için dengeli beslenmeye ve spor yapmaya artık başlayabilirsin. Kilo kontrolünü sağlamak aslında tamamen vücuduna aldığın besin değerleriyle ilgili. Karbonhidrat, protein ve yağ bunların başında geliyor. İşte bu noktada seni Ketojenik Diyet ile ilgili bilgilendirmek istiyoruz. Yaptığın kürleri, detoksları ve birbirinden çeşitli diyet programlarını bir kenara bırak! Son zamanlarda adını sıkça duyduğun Ketojenik Diyet bu kış hayatını kurtaracak. Fazla kilolarına veda etmeye hazır mısın?

 

 

Yukarıda da dediğimiz gibi sağlıklı ve ince bir bedene sahip olmanın sırrı vücuduna aldığın karbonhidrat, yağ ve protein oranlarını dengelemek. Ketojenik Diyet sana karbonhidratı azaltıp, yağ ve protein tüketimini arttırmanı söylüyor. Evet, yağ tüketimini arttıracaksın. Yanlış bilinenin aksine kilo almandan yağlar değil (burada bahsettiğimiz tabii ki sağlıklı yağlar) karbonhidratlar sorumlu. Bunun nedenini de kısaca açıklayalım; sana günlük enerjini veren vücudundaki glikozdur. Glikozu da karbonhidrattan alırsın. Ama aynı zamanda glikoz kan şekeri dengesini bozduğu için sık sık acıkmana sebep olur. Dolayısıyla anlık açlık krizleriyle baş başa kalırsın. Bu durumda fazla karbonhidrat aldığında da vücudun ihtiyaç duymadığı kısmını yağa dönüştürerek depolamaya başlar. İşte Ketojenik Diyet yaşadığın bu döngünün önüne geçiyor. Bu beslenme şekli ile günlük enerjini karbonhidratlardan değil, depoladığın yağlardan alıyorsun.  Karbonhidrat alımını minimuma düşürdüğünde, vücudun enerjisini yağlardan almaya başlıyor. Yağ yakmaya başlayınca “keton” denilen maddeler ortaya çıkıyor ve vücudun “ketozis” sürecine giriyor. İşte bu noktada artık kilo kaybın başlıyor.

 

 

 

 

 

 

Tereyağı, zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar, kuruyemişler, süt ve süt ürünleri, et çeşitleri, avokado ve yumurta gibi besinleri rahatlıkla tüketebilirsin. Ekmek, makarna, pilav gibi karbonhidratı yüksek gıdalar, kök sebzeler, içinde mısır şurubu, glikoz şurubu gibi gizli şeker olan meyve suyu, bal, pekmez gibi gıdaları da bu diyeti yaptığın sürece hayatından çıkarmalısın. Meyvelerin içerisinde de şeker olduğundan günde sadece 1 porsiyon tüketmeye çalış. Ketojenik Diyet’te yağ yemekten korkma. Zeytinyağı, kanola yağı, fındık yağı, tereyağı, bitkisel yağlar gibi faydalı yağlar tüketmelisin ki vücudun enerji sağlayabilsin. Kızartmadan da uzak durman gerektiğini her halde söylememize gerek yok. Sebzeleri buharda pişirerek tüketmeye çalış. Tabii bir de bol su! Sadece diyette değil hayatın boyunca su tüketimine dikkat etmelisin. Ayrıca proteini de kontrollü tüketmelisin. Ketojenik Diyet çok fazla protein tüketmen gerektiği anlamına gelmiyor.

Eğer kan şekeri problemin, diyabet veya yüksek tansiyon gibi bir rahatsızlığın varsa doktoruna danışmayı da unutma.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Yorumlar (0) | Yorum Yap
Share on Tumblr