Share on Tumblr
| Yorumları Göster (0)

Sağlık&Güzellik / Mevsimin Taze Gündemi: Gribe İyi Gelen Bitkiler ve Çaylar >>
0

 

Her yıl, sonbahar serinliği hafif hafif kendini hissettirmeye başladığı vakitlerde karşına çıkan ve yüzleşmek zorunda kaldığın bir sorun… Üstelik sonbaharla sınırlı kalmıyor! İlkbahar başlangıcına kadar yakanı bırakmayan hain virüs etkisiyle grip salgını sana da uğrayabilir! Mutlaka bir yerden seni yakalamaya çalışır, eğer vücudun direnç gösterebilirse ne mutlu sana… Ama bağışıklığın buna her seferinde yenik düşüyorsa; bazı şeylere ekstra önem vermen gerekiyor demektir. Şimdi biz sana; nelere dikkat etmen gerektiği ve gripten nasıl korunacağına dair etkili olacak tüyolar verelim. :)

 

Grip Nedir? Düşmanını Tanı!

Yıllar yıllar önce bu hastalığı Galyalı dostlarımız; onların dilinde, “bulaşan” anlamına gelen “gripan” kelimesi ile ifade etmişler. Yani insanlık çok uzun zamandır bu hastalıktan muzdarip…

Tıp dilinde ise bu rahatsızlığın baş sorumlusu; “influenza virüsü” olarak tanımlanıyor. Yani bütün bulaşıcı etkinin sorumlusu bu virüs oluyor diyebiliriz.

 

Grip Nasıl Bulaşır?

Toplu kullanım alanlarında, fazla temas edilen yerlerden çok rahat bir şekilde vücuduna geçiyor.

Genellikle kalabalık ve yoğun ortamlarda nefes yolu ile bulaşması da mümkün… Hasta bir insanın öksürüğü ile havaya karışan virüs, diğer sağlıklı bünyeleri solunum yolu aracılığıyla ele geçiriyor.

 

Ve Grip Geliyorum Der!

• 1 ya da 2 gün içerisinde ufak ufak belirtiler meydana gelmeye başlar. Zaten asıl bulaşma evresi de bu dönemdir, dikkat et. :)

• Grip rahatsızlığı başlangıçta; halsizlik, yorgunluk ve şiddetli baş ağrısı olarak sana kendini gösteriyor.

• Bu evrede artık tamamen ipleri eline alan grip; yüksek ateş, eklem ağrıları, kuru öksürük, hapşırma ve burun tıkanıklığı gibi etkilerle seni zorlamaya başlıyor.

 

Geldik Malum Soruya; Gribe Ne İyi Gelir?

Grip için öncelikle bilmen gereken; kesin bir ilaç tedavisi bulunmaması… Akla ilk gelen çözüm antibiyotik oluyor, fakat influenza ferman dinlemiyor! Eğer vücudunda başka rahatsızlıklardan kaynaklı herhangi bir eksiklik yoksa, normal şartlarda bu hastalık 7-14 gün içerisinde bünyeni terk ediyor. Griple tanıştın, şimdi aklında beliren “gribe iyi gelen şeyler neler?” sorusunu yanıtlayalım…

Doktora başvurduğunda sana önereceği burun spreyi ve gargaralar süreci rahat atlatmana yardımcı oluyor. Bunun yanı sıra bol su tüketimi ve sağlam bir istirahat ile etkileri en aza indirmeni sağlıyor.

Bol vitaminli gıdalar tüketmek, gribi hafifletmen için son derece yararlı yöntemler arasında yer alıyor. Mevsimine göre meyve sebze tüketimi, bitkiler ve onların şifa veren çayları… :)

 

 

 

Doğa Her Derde Deva Oluyor: Gribe İyi Gelen Bitkiler ve Çayları

Vücut direncini artıran, bağışıklığını güçlendirecek olan ve gribe iyi gelen bitkiler sağlığın açısından her zaman faydalı oluyor. Gribe iyi gelen bitkiler ile etkili sonuçlar alacağın için ilaç kullanmana gerek kalmıyor. Bitki çaylarını hasta olmadan önce kullanırsan, güçlü bağışıklığın sayesinde virüslere tam gaz karşı koyabilirsin. Ama grip çoktan gelip kapını çaldıysa şimdi önereceklerimizi derhal uygulamalısın! :)

 

Ihlamur Çayı

Hoş kokulu çiçeklerden gelen ıhlamuru mutlaka denemiş olmalısın. Doğadan gelen bu narin çiçeğin yaprakları, içerisinde bulunan antioksidan ve C vitamini ile seni ayağa kaldırmaya yardımcı oluyor.

 

Zencefil Çayı

Antiseptik özelliğe sahip olan zencefil, mide bulantısına iyi gelmesi ile tanınıyor fakat tek faydası bu değil… Bağışıklığı güçlendiriyor ve gribin sebep olduğu kas ağrılarının azalmasında etkili oluyor.

 

Adaçayı

Zararlı toksinlerin vücudundan atılması açısından adaçayı önemli bir rol oynuyor. Antibiyotik kullanımından çok daha faydalı olan adaçayının, boğaz iltihabını hafifletici etkisi var. Eğer adaçayı ile henüz tanışmadıysan, daha fazla geç kalmamanı öneriyoruz…

 

 

Gribe İyi Gelen Meyveler

Rengarenk ve çeşit çeşit meyveler! Sürekli tüketmen gereken meyveler, her mevsim ayrı türleriyle karşına çıkıyor. Mutlaka içerisinde vücuduna faydası dokunacak ve bağışıklığını koruyacak bir vitamin bulunuyor. Meyvelerin sahip olduğu vitamin değerleri sayesinde, kış aylarında gribi hafifletmek mümkün oluyor. Gribe iyi gelen meyveler; portakal, kivi, greyfurt ve mandalina… C vitamini deposu olan bu meyveler ile daha sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip olabilirsin.

 

Grip ve Nezle Arasındaki Fark Nedir?

Gribe ne iyi gelir onu öğrendin, peki nezleye ne iyi gelir? Bu iki terim sık sık karıştırılır ve hasta olduğunda hangisine yakalandığına emin olamayabilirsin. Hemen biz sana açıklayalım…

Grip başlangıcında gördüğün; halsizlik, yorgunluk, göz sulanması ve hapşırma belirtileri aslında nezle olduğuna işaret ediyor. Bahsettiğimiz belirtiler ağırlaşmadan devam ediyorsa, evet buna nezle diyebilirsin.

Eğer halsizliğine bir de şiddetli baş ağrısı, yüksek ateş, titreme, öksürük ve iştah kaybı eklendiyse… Doğru bildin, kesinlikle bu grip demek oluyor.

Her ikisinin de tedavisi ilaç değil ve etkilerini hafifletmek için kullanacağın yöntemleri artık biliyorsun, grip senden korksun!

 

Gripten Korunma Yolları

Her hastalık için önlem olan sağlıklı beslenme konusunu mutlaka önemsemelisin.

Ellerini sık sık yıkamayı ihmal etmemelisin, unutma kalabalık yerler gribin bulaşması için oldukça elverişli…

Havasız ortamlarda grip virüsünün yayılması daha kolay oluyor. Bulunduğun odayı gün içinde belirli aralıklarla havalandırmalısın. Bırak temiz hava ciğerlerine ve odaya dolsun. :)

Düzenli egzersiz yapmak konusunda ısrarcı olmalısın. Spor yapmak hastalığı tamamen engellemese de, etkileri azalttığını çok net görebilirsin.

Son olarak; uykuna değer vermelisin ve vücudunu dinlendirmeyi alışkanlık haline getirmelisin. İyi bir dinlenme ile karşı koyamayacağın hiçbir şey yok!

 

 

 

 

 


Yorumlar (0) | Yorum Yap
Share on Tumblr