Share on Tumblr
| Yorumları Göster (0)

Sağlık&Güzellik / Glutensiz Beslenme Nedir? >>
0

 

 

Hepimiz zaman zaman beslenme rutinimizde değişiklik yapma ihtiyacı duyarız veya elimizde olmadan bu rutin değişikliğe uğrayabilir. Çevresel etkenler, sağlık problemleri veya mental durumumuz beslenmemizi fazlasıyla etkiler. Bahsettiğimiz değişikliğin sebepleriyle birlikte metabolizmamızda farklılıklar oluşabilir.

Sürekli tükettiğimiz gıdalar biz fark etmesek bile bünyemizi olumsuz yönde etkileyebilir. Böyle durumlarda vücudumuzun işleyişini iyi bir şekilde takip ederek mutlaka bir uzmana başvurmamız gerekir. Ancak hepimiz uzmanlara başvurmadan önce arayışa gireriz. Bu arayışların sonucunda sen de “glütensiz beslenme” konusuyla karşılaştıysan doğru yerdesin! Glütensiz beslenme nedir sorusuna yönelik cevapları seninle paylaşmaya hazırız…

 

 

 

Glüten Nedir?

Glüten; buğday, arpa ve çavdarda bulunan bir protein ailesidir. Ekmek pişirildiğinde kabarmasını sağlayan glütendir. Aynı zamanda ekmeğe yenilebilir ve doyurucu bir etki verdiği de bilinir. Ama bazı insanlar glütenli gıdalar tükettikten sonra rahatsızlık hisseder. Bunun daha da ilerlemiş hali Çölyak hastalığıdır.

Çölyak hastalığı, glüten kaynaklı olan bir rahatsızlıktır. Vücudun yanlışlıkla işleyişini bozan bir hastalık olarak anılır ve glüten içeren gıdalar tüketildikçe bağırsaklar zarar görebilir. Bu hastalığın teşhisi, kan testleri gibi birçok tetkikle saptanabilir. Bu sebeple her zaman olduğu gibi bir uzmana danışılmasını öneriyoruz. :) Ama yine de Çölyak hastalığı olmayan bireyler de glütenden etkilenebilir.

Yazının başında bahsettiğimiz gibi vücudumuzun işleyişini takip ederek glütene duyarlı olup olmadığımızı takip edebiliriz. Bunu denemek için glütensiz beslenme konusundaki adımları uygulayabiliriz. Biraz daha sıkı bir çalışma için bir beslenme uzmanından yardım almak fazlasıyla etkili olacaktır. Birkaç hafta glütensiz beslenme programı uyguladıktan sonra glütenli yiyecekleri tekrar beslenme düzenimize ekleyerek semptomlar takip edilebiliriz.

Glütene duyarlılığı olan kişilerde görülen semptomlar arasında; şişkinlik, sindirim düzensizlikleri, yorgunluk ve karın ağrısı gibi durumlar yer alır. Bunun sebebi glütene olan alerji ve duyarlılıktır.

 

 

 

Glütensiz Beslenmede Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Buğday, çavdar veya arpa unundan yapılan ekmekler veya diğer hamur işi gıdalar.
  • Hazır çorba veya sosis, salam gibi gıdaların içerisinde bulunan katkı maddeleri glüten duyarlılığı olan kişileri olumsuz etkiler
  • Makarna veya şehriye gibi buğday içeren gıdalar.
  • Kahvaltılık gevrekler veya müsli gibi gıdalar.
  • Vitaminlerle desteklenen unlar.

Tüm bu gıdaları tüketmek glüten duyarlılığını tetiklediği için beslenme düzeninden çıkarılması önerilir. Ancak unutulmamalıdır ki; glütenin tamamen çıkarıldığı diyetler sonucunda demir, magnezyum, A ve D vitamini, kalsiyum ve folik asit yetersizliği görülebilmektedir. Tekrar belirteceğimiz üzere mutlaka bir uzman eşliğinde kan değerleri takip edilerek uygulanması gereken bir beslenme şeklidir. :) Bütün bunlara ek olarak glütensiz beslenme rutininde mutlaka tüketilmesi gereken yiyecekler de unutulmamalıdır…

Glütensiz Beslenmede Tüketilmesi Gereken Yiyecekler

  • Mevsimine göre tüm sebze ve meyveler.
  • Bakliyat çeşitleri; nohut, mercimek, kuru fasulye…
  • Yoğurt, süt ve peynir gibi kalsiyum ve probiyotik kaynağı gıdalar.
  • Kırmızı et, tavuk ve yumurta gibi protein içeren besinler.
  • Karabuğday, kinoa, mısır, keten/chia tohumu ve pirinç gibi tahıllar.

Tüm bu yiyeceklerin dahil olduğu bir glütensiz beslenme rutiniyle sindirim sisteminin durumu iyileştirilebilir. Hatta yaşam kaliteni bile etkileyecek farklılıklar görebilirsin.

 

 

 

Glütensiz Krep Tarifi!

Malzemeler;

125 gr glütensiz sade un

1 yumurta

250 ml süt

1 tatlı kaşığı tereyağı veya zeytinyağı

Yapılışı;

Unu bir kaba aldıktan sonra ortasını açarak içerisine yumurtayı kırabilirsin. Ardından sütün dörtte birini ekleyip çırpabilirsin. Karışım homojen hale geldikten sonra kalan sütü de ilave ederek karıştırabilirsin. Krep karışımını 15-20 dakika kadar dinlenmeye bırakabilirsin. Daha sonra yapışmaz tava üzerinde yağı eritebilirsin. Yağ ısınmaya başladığında karışımdan bir miktarı tavaya dökebilirsin. İnce bir tabaka oluşturmak istediğimizi unutmayalım… Tavadaki karışımın alt kısmı altın rengi olana kadar pişirdikten sonra ters çevirip aynı işlemi uygulayabilirsin. Her bir krep için aynı pişirme işlemini yaptıktan sonra sıcak kreplerin üzerine taze bir portakal sıkabilirsin. Bu şekilde portakalın aromasıyla birleşen krep tadı daha da hoşuna gidebilir! :)

 

Glütensiz beslenme nedir sorusuyla ilgili edindiğimiz bilgileri seninle paylaştık… Eğer sen de glütene karşı duyarlılığın olduğunu düşünüyorsan en kısa zamanda bir uzmana başvurmalı ve yeni bir beslenme düzenine geçiş yapmalısın. Her zaman sağlıklı ve mutlu kal! :)

 

 

 

 

 


Yorumlar (0) | Yorum Yap
Share on Tumblr