Share on Tumblr
| Yorumları Göster (0)

Sağlık&Güzellik / Egzersiz Sonrası Nasıl Beslenmeliyiz? >>
0

 

 

Hareket halinde olmak, fit kalabilmek veya kilo durumumuzu kontrol altına almak için kendimize egzersiz planları yapıyoruz… Peki bu egzersiz planlarımızdan etkili sonuçlar almak için yeterince çabalıyor muyuz? İyi bir antrenman planı oluşturmanın yanı sıra beslenme konusuna da dikkat etmeyi unutmamak gerekiyor… Biz de buna bağlı olarak egzersiz sonrası beslenme hakkında edindiğimiz bilgileri seninle paylaşmaya hazırız! :)

 

 

 

Neden Egzersiz Sonrası Yemek Yemeliyiz?

Egzersiz yaparken kaslarımız vücudumuzun yakıt kaynağı diyebileceğimiz glikojenleri kullanır. Bu durum egzersiz sonrasında kaslarımızdaki glikojenlerin tükenmesine sebep olur. Ayrıca kaslarımızdaki bazı proteinler parçalanma durumuna da geçecektir. Onarımı desteklemek için egzersiz sonrası doğru beslenme çok önemli.

Antrenmanın ardından vücudumuz glikojen depolarımızı doğru şekilde oluşturmaya ve kas proteinlerini onarmaya yönelir. Bu sebeple egzersiz sonrası beslenme konusu büyük önem taşıyor. Doğru şekilde beslenmek, egzersizlerden alacağımız verimi artıracaktır.

 

 

 

1.Karbonhidrat Takviyesi!

Egzersiz sonrası beslenme konusundaki asıl amaç vücudumuza doğru besinleri sağlamak ve egzersizin faydalarını en üst seviyeye taşımaktır. Ayrıca kolay sindirilen besinler tercih etmek besin değerlerinin daha hızlı emilmesine de yardımcı olacaktır. Egzersizden sonra karbonhidrat içerikli besinler tüketmek kasların onarımını hızlandırır ve destekler. Karbonhidrat, glikojen depolarımızı doldurmamız için de oldukça önemlidir.

Egzersizden sonra yarım saat içerisinde tüketeceğimiz yulaf ezmesi, makarna, patates, tam tahıllı ekmek, kinoa, muz, çilek, kivi gibi besinler ihtiyacımız olan karbonhidratı bize verecektir. Karbonhidrat içerikli bir beslenme için tam tahıllı ekmekten yapılmış bir tost, haşlanmış patatesli tarifler, tam tahıllı ekmek ile yapılmış bir ton balıklı sandviç tüketebiliriz.

 

 

 

2.Protein İhtiyacı!

Egzersizler kaslarımızdaki proteinlerin parçalanmasını tetikler. Tabii ki bu yaptığın antrenmanın hızına ve seviyesine bağlı olarak değişebiliyor. Yine de antrenman sonrasında yeterli miktarda protein tüketmek vücudun ihtiyacı olan aminoasitleri de verecektir. Ayrıca yeni kas dokusu oluşturmak için proteine ihtiyaç vardır.

Egzersiz sonrası beslenme rutinine proteini dahil etmek için; yumurta, yoğurt, tavuk, somon ve süzme beyaz peynir tüketebilirsin. Haşlanmış sebzelerle birlikte tüketeceğin ızgara tavuk antrenman sonrası için iyi bir öğün olacaktır. Ayrıca tatlı patates ve somon ikilisinden oluşan bir menü de oldukça doyurucu! :)

 

 

 

3.Yağ Desteği!

Birçok insan diyet ve egzersiz rutinlerini oluştururken yağı tamamen hayatından çıkarıyor. Aslında yağ miktarını kısıtlamak daha doğru bir tercih… Egzersiz sonrasında tüketeceğin besinlerde bir miktar yağ olması gelişimini olumsuz yönde etkilemez. Yağlar egzersiz sonrasında aldığımız besinlerdeki değerlerin emilimini yavaşlatabilir fakat azaltmaz. Bu sebeple biraz yağ almaktan zarar gelmeyeceğini bilmemiz gerekiyor. :)

Sağlıklı bir şekilde yağ tüketebilmek için; avokado, fındık, fındık ezmesi, kurutulmuş meyveler ve çiğ kuruyemiş tüketebilirsin. Avokado ile mükemmel bir salata yapabilir, yoğurt ile kurutulmuş meyve ve fındıktan oluşan güzel bir karışım elde edebilirsin. Aynı zamanda besleyici bir omlet yapmak istediğinde bir miktar Hindistan cevizi yağı kullanmak da sağlıklıdır. :)

 

 

Egzersiz sonrası beslenme konusunda araştırmalarımızın sonuçlarını seninle paylaştık! Şimdi harekete geçip sağlıklı ve iyi hissetmek senin elinde… Daima sağlıklı ve mutlu kal! <3 #oxxolovesyou

 

 

 

 

 


Yorumlar (0) | Yorum Yap
Share on Tumblr