Share on Tumblr
| Yorumları Göster (0)

Sağlık&Güzellik / Diyet Yapmadan Kilo Kontrolünü Nasıl Sağlarsın? >>
2

Birçoğumuz kısır döngüye kapılmışçasına bir diyetten çıkıp diğerine girip duruyoruz. Farkında olmadığımız şey ise kilo problemimizin önündeki en büyük engel psikolojik sebepler. Kilo vermeye ne kadar kafanı takarsan vücudun o kadar kendini kasıyor. Ne kadar az yesen de 1 gram dahi veremiyorsun. Bir de kendini aç bırakmak var tabii. Kendini aç bıraktığında vücudunu, sürekli aç kalacak psikolojisine sokuyorsun ve bu sefer yediğin her lokmayı sen farkında olmasan da depolamaya başlıyorsun. “Pazartesi diyete başlıyorum.”, “Bunu da yiyim sonra diyete başlarım” “Küçük bir kaçamaktan ne olacak?” ve niceleri. Hayatın boyunca diyete başladım başlayacağım modundaysan ve ne yaptıysan bir türlü kilo veremiyorsan az sonra okuyacakların sana bu yolda yardımcı olabilir. Zira bu liste sana hiç diyet yapmadan zayıf kalabilenlerin hayatından ip uçları verecek.

 

Özel Günlerini Seç

Tam yediklerimize dikkat etmeye başladığımız anda hayatın bize kurduğu bir komplo misali arka arkaya doğum günü partileri, ofis kutlamaları olmaya başlar. İrademize karşı koyamadığımızda da bugünün özel bir gün olmasının arkasına sığınırız. Bu durumla sık sık karşı karşıya kalıyorsan ipleri kendi eline almanın vakti geldi. Ara sıra yapılan bu kaçamakların elbette bir zararı yok, fakat gelen ikramları akıllıca seçmek senin elinde. Sonuçta her gün parti olursa ve her gün bu tuzağa düşersen kilo vermek bir hayalden öteye gitmeyecek. Peki, ne mi yapacaksın? Mesela toplantılarda masaya konan tatlı ve tuzlu kurabiyeleri pas geçebilirsin. Ya da kendi yaş gününü en güzelinden bir pastayla kutlarken, her doğum günü partisinde de o pastadan yemeyebilirsin. Yani kısacası özel günler beslenme alışkanlığını değil, beslenme alışkanlığın özel günleri kontrol etsin.

Bol Sohbet

Arkadaşlarınla uzun zamandır görüşmedin ve bir akşam hep birlikte yemeğe gittiniz. Makarnalar, lazanyalar, pizzalar derken bir anda almış olabileceğin kalorilerin derdine düştün. Kilo almanın en önemli sebeplerinden biri de yemeklerini bir çırpıda yemek olduğunu biliyor muydun? Ne yersen ye o sofraya bol muhabbet eklediğinde sen farkında olamasan da yemeğini yavaş yemiş ve daha çabuk doyduğunu hissedeceksin. Böylelikle bir çırpıda yiyebildiğin o koca pizzayı aslında bitiremediğini fark edeceksin.

 
 
 

 

 

 

 

Diyet Ürünlerle Zaman Kaybetme

Birçoğumuzun yaptığı en büyük hatalardan biri de diyet bisküviler yerken sağlıklı beslendiğimizi düşünmek. Düşük kalorili ve düşük yağlı yazan etiketler her ne kadar çekici gelse de aslında durum hiç de göründüğü gibi değil. Bu ürünler genelde fazla işlenmiş olup içeriğinde yüksek miktarda karbonhidrat içeriyor. Dolayısıyla bu ürünler vücudunda şekere dönüşerek kilo almana katkı sağlıyor. Bu listeye diyet içecekler de dahil. Hatta bazı araştırmalar bu içeceklerin içindeki tatlandırıcılar daha fazla şeker istemen için beynini uyardığını gösteriyor. Yapacağın şey çok basit, bu ürünlerden uzak dur ve etiket okumayı bir alışkanlık haline getir. Böylelikle vücuduna aldığın besinlerin kontrolü senin elinde olacak.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

Hiç Bir Yiyecek Kötü Değildir

Hiçbir zaman diyet yapmayan ama her zaman sağlıklı kalan insanların bir sırrını açıklıyoruz. Yiyecekleri iyi veya kötü diye gruplandırmıyorlar. Canları istediğinde o tatlıyı yiyorlar. Sağlıklı beslenme takıntısı olan ve sürekli diyet modunda olan hemen hemen herkes kek, çikolata, kurabiye gibi yiyeceklere kötü gözüyle bakarken, meyve ve sebzeleri iyi olarak kategorize ediyor. Yiyebilirim ve yiyemem olarak gruplandırdığında işler çok da sarpa sarıyor aslında. Çünkü canın istediği şeyden kendini ne kadar uzak tutarsan tut, dayanamadığın noktada sonuçları daha büyük olabiliyor. Onun yerine canın o an o bir dilim keki istiyorsa yemeni tavsiye ediyoruz.

 

Şekeri Akıllıca Tüket

Hepimiz biliyoruz kilo vermenin en büyük düşmanının şekerler olduğunu. Şeker konusunda aşırıya kaçtığında vücudun onu yağa dönüştürüyor ve haliyle depoluyor. Fakat tabii ki bu tamamen şekeri hayatından çıkart demek değil. Sonuçta ona da ihtiyacın var. Bu noktada kendini dinlemen de çok önemli. Birkaç kurabiye yedikten sonra kendini kötü hissetmeye başlıyorsan artık durma vaktin gelmiş demektir. Sonuçta yediğin şeylerin seni mutlu etmesi gerekiyor, mutsuz değil.

 
 
 
 
 
 
 
 

Yorumlar (0) | Yorum Yap
Share on Tumblr