Share on Tumblr
| Yorumları Göster (0)

Sağlık&Güzellik / Anksiyete Bozukluğu ile Baş Etmenin Yolları >>
0

 

Anksiyete Bozukluğu ile Baş Etmenin Yolları

Günlük hayatın stresi, yorgunluk, beslenme ve genetik yatkınlık gibi sebeplerle birçok psikolojik rahatsızlık tetiklenebilir. Hayatın düzenine olumsuz etki eden bu tür sorunlar seni de zaman zaman etkiliyor mu?

Hava durumu, yaşanan olumsuz durumlar veya iletişimsizlik faktörleri bazen kısa süreli olarak ruh halini bozabilir. Mevsim geçişlerinde yaşanması normal karşılanan bu bozukluklar uzun sürerek seni de etkiliyorsa, anksiyete bozukluğu yaşıyor olabilirsin…

Psikolojik durumunu takip ederek anlayabileceğin anksiyete bozukluğu ile erken dönemde kendin baş edebilirsin! Ancak ileri seviyeye ulaştığında doktor desteği ile psikoterapi veya ilaç kullanımını deneyebilirsin. Ama bunlara gerek kalmadan kendi kendine anksiyete bozukluğu ile savaşman için Oxxo Blog yanında!

 

Anksiyete Bozukluğu Nedir?

Anksiyete bozukluğu, günlük hayatta devamlı duyulan gelecek kaygısı ve sosyal hayatta yaşanan ileri derece iletişim kopukluğu olarak tanımlanabilir.

6 aydan fazla süren ve başa çıkılamayan endişe, kaygı ve huzursuzluk durumunun sebebi anksiyete bozukluğu olabilir…

Anksiyete Belirtileri

Endişe durumunda hızlı nefes alıp verme, çok çabuk gerilme, sürekli huzursuz hissetme ve kaygıyı kontrol edememe olarak sıralanabilir.

Uyku bozukluğu, aşırı dikkat eksikliği ve yeme düzeninde bozukluk gibi yaşamı olumsuz etkileyen durumlar da anksiyete belirtileri olarak karşına çıkabilir.

 

Anksiyete Nasıl Geçer?

1.Stres Kontrolü

En büyük etkenin stres olduğunu bilerek, anksiyete ile baş etme yolunda emin adımlarla ilerlemen oldukça kolay!

Evde uygulayabileceğin meditasyon ve nefes egzersizleri ile hafifleyerek bütün günün stresini üzerinden atabilirsin. Bağdaş kurarak veya rahat edebileceğin herhangi bir oturuş şekliyle derin nefes alıp vererek meditasyona başlayabilirsin.

Her gün okul veya işten sonra sakin bir müzik eşliğinde 10-15 dakika sessizliği dinleyerek seni yoran düşüncelerden meditasyon ile uzaklaşabilirsin. Bu şekilde günlük hayatında seni strese sokan durumlara karşı daha sakin kalabileceğine inanıyoruz. smiley

 

 

2.Beslenmeye Dikkat

Beslenme konusunun sadece fiziksel olarak değil ruhsal yönden de önem taşıdığını artık biliyorsun. Bu sebeple yediğin ve içtiğin her şey için sağlıklı seçimler yapmalısın.

Şekerli ve hazır gıdalar tüketmemeye kendini alıştırman gerektiğini unutma... Protein ağırlıklı yiyeceklerle ve mevsim sebzeleriyle beslenme düzenini destekleyebilirsin. Böylece kan şekerini dengeleyerek anksiyete etkilerini en aza indirebilirsin.

Bitki çayları ve meyvelerle bağışıklığını destekleyerek yorgunluk ve hastalık gibi olumsuz etkileri bedeninden uzaklaştırabilirsin. Böylelikle fiziksel olarak iyi hissedeceğin için anksiyeteye veda etmen oldukça basit!

 

 

3.Düzenli Uyku

Uykusuzluk birçok soruna yol açabilir. Bunların başında psikolojik durumlar geldiği için mutlaka uyku düzenine dikkat etmelisin.

Sürekli uykusuz ve yorgun hissediyorsan, bu durum günlük yaşantında fiziksel ve ruhsal olarak sana olumsuz etki edebilir.

Zihinsel aktivitenin sağlıklı ilerlemesi için uyku süren çok uzun veya çok kısa olmamalı… Düzene ulaşabilmek ve sabahları dinç kalkabilmek için mutlaka 7.5-8 saat kadar uyumalısın.

 

 

4.Egzersizin Gücü

Hareket etmenin ne kadar önemli olduğunu her zaman vurguluyoruz ve seni de egzersiz yapmaya davet ediyoruz… Düzenli egzersizin psikolojik olarak da olumlu etkisi olduğunu biliyor muydun? Spor yapmak mutluluk hormonunu tetiklediği için egzersizleri anksiyete ile mücadele sürecine dahil edebilirsin.

Her gün sevdiğin müzikler eşliğinde 30-40 dakika yürüyüş yaparak zihnine pozitif enerji yükleyebilirsin…

Eğer daha hareketli olmak hoşuna gidiyorsa; kardiyo veya ağırlık çalışmaları yaparak hem güçlenebilir hem de zihinsel olarak rahatlamış hissedebilirsin. Başlangıç olarak haftada 3 gün egzersiz yaparak bedeninde ve ruhunda yakalayacağın olumlu etkileri net bir şekilde görebilirsin… 

 

 

Bütün bunlara ek olarak; eğer belirtilerin tamamını kendinde görüyor ve çok uzun süredir bununla yaşıyorsan bir psikolojik danışmanla konuşabilirsin. Erken teşhis ile ilaç kullanmaya gerek kalmadan sadece konuşma terapisi ile kendini daha iyi hissedebilirsin. Bir psikolog yardımı ile yapacağın anksiyete testi ile her şeyi netleştirerek yoluna devam edebilirsin.

 

 

 

 

 


Yorumlar (0) | Yorum Yap
Share on Tumblr