Share on Tumblr
| Yorumları Göster (0)

Sağlık&Güzellik / ALS için Ice Bucket Challenge Kampanyası >>
0

Geçtiğimiz haftalarda Ice Bucket Challenge yardım kampanyasıyla çok konuşulan ve büyük bağış toplayan ALS hastalığı hakkında biraz bilgilenmek, adını çok duyduğumuz ama ne olduğunu bilmediğimiz bu hastalığa biraz daha yakında bakmak ve ne olduğunu anlamak; kampanyanın amacına ulaşması için önemli.

Sosyal medyada popüler hale gelen Ice Bucket Challenge ile hem dünyadan hem de Türkiye’den bir çok ünlü isim, başından aşağıya buzlu su dökerek hastalığa dikkat çekmeye çalıştı ve başardı! Bu kampanya sayesinde ALS derneklerine yüksek miktarda bağış sağlandı.

 

Tıp dünyasının bile bir türlü çözümleyemediği ALS, nöroloji ile ilgili bir hastalık ve ne yazik ki İngiliz fizikçi Stephen Hawking, Çinli lider Mao Zedong, Galatasaray ve Fenerbahçe'de oynamış Türk futbolcu Sedat Balkanlı ve Amerikan politikacı Jacob Javits bu hastalığa yakalanmış ünlü kişilerden bazıları.

Amyotrofik lateral skleroz (ALS), motor nöron hastalığı olarak biliniyor. Merkezi sinir sistemi ve omurilikte yaşanan nöron kaybından dolayı ortaya çıkıyor.

Belirtilerine baktığımız zaman genellikle kollarda ve bacaklarda güç kaybı yaşanıyor ve konuşma ve yutkunmada güçlük çekiliyor. Bunun yanı sıra yaşanan aşırı kas ağrıları ve kramplar, hastalığın en büyük belirtilerinden.

Hastalığın sebebi hakkında bazı görüşler var. Tarım ilaçları ve ağır metaller gibi bazı çevresel etkenler, hormonal bozukluklar, vitamin eksikliği, virüsler, kanser gibi pek çok etkenin hastalığa yol açtığından şüpheleniliyor, ancak bunların hiçbiriyle ilgili yeterli kanıt yok. ALS bulaşıcı ve kalıtsal değil.  

ALS dünyanın her yerinde, her türlü insanda görülebilen bir hastalık. Ama özellikle 55 yaş üstü erkeklerde görülüyor. Tedavisi için ise henüz kesin bir buluş yok. Ama günümüz dünyasında ALS hastalarının daha rahat yaşayabilmesi için gerekli materyaller mevcut. Bu materyaller sayesinde her ne kadar çevrelerine bağımlı olmaya devam etseler de kendilerini daha iyi hissettiklerini söyleyebiliriz.

NEDEN BUZLU SU DÖKÜLÜYOR? sorusunun cevabına gelecek olursak eğer; buzlu su dökülüyor çünkü eğer bir kişi üzerine dökülen buzlu suya tepki vermiyorsa bunun sebebi büyük ihtimal ALS’dir. Buzlu su, bu hastalıkta bir teşhis yöntemi.

 

Bu hastalıktan korunmak için yapabileceğiniz en iyi ve tek şey kendinize iyi bakmak.

 


ALS için Ice Bucket Challenge Kampanyası ALS için Ice Bucket Challenge Kampanyası ALS için Ice Bucket Challenge Kampanyası
Yorumlar (0) | Yorum Yap
Share on Tumblr