Share on Tumblr
| Yorumları Göster (0)

Sağlık&Güzellik / Yoksa D Vitaminin mi Eksik? >>
0

 

Her vitaminin, gerekenden az veya çok olması durumunda vücudumuza olumsuz etki ettiğini biliyoruz. Bedenimizin sağlıklı bir şekilde ayakta kalabilmesi ve dış etkenlere karşı direnebilmesi için birçok vitamine ihtiyaç duyuyoruz. Eksikliği yaygın olarak hissedilen D vitamini de bunların başında geldiği için adını sıklıkla anıyoruz.

Kemikler için gerekli olan kalsiyumun alınabilmesi açısından gerekli olan D vitaminini, güneş yoluyla dışarıdan alabiliyoruz. Güneş ışınlarının doğal bir şekilde sentezlenmesiyle D vitamini ihtiyacımızı karşılayabiliyoruz. Ancak güneşten uzak kaldığımız sonbahar ve kış aylarında D vitamini eksikliği ile yüzleşmemiz gerekebiliyor.

Yetersiz beslenme ve ilerleyen yaş sebebiyle D vitamini eksikliği ile karşılaşırsak neler yapmalıyız? D vitamini eksikliği belirtileri neler? Oxxo Blog olarak, merak ettiğin bütün sorular için cevaplar hazırladık…

 

 

D Vitamini Eksikliği Belirtileri

1. Saç Dökülmesi

D vitamini eksikliği durumunda, bağışıklık bozukluğuyla bağlantısı olan saç dökülmesi belirtisi ile karşılaşabilirsin. Yeteri kadar D vitamini almayan kıl kökleri sebebiyle aşırı derecede saç dökülmeleri meydana gelebilir…

 

 

 

2.Kas Ağrıları

Grip ve diğer hastalıklar dışında sürekli bir şekilde kas ağrıları çekiyorsan D vitamini eksikliğin olabilir! Yapılan araştırmalara göre sık tekrarlayan kas ağrılarının %70’i D vitamini eksikliğine bağlandığı için buna dikkat etmelisin.

3.Yorgunluk

Kronik yorgunluğa sebep olan D vitamini eksikliği yüzünden sabahları bitkin bir şekilde uyanıyor olabilirsin. Gerektiği kadar D vitamini emilimi sağlayamayan kemik ve kas yapısı sebebiyle güçsüz ve yorgun hissedebilirsin.

 

 

 

4.Zayıf Bağışıklık

Sonbahar ve kış aylarında yayılan grip virüslerine karşı çok çabuk yenik düşüyorsan D vitamini eksikliğin olabilir. Hastalık durumunun sürekli olarak tekrarlaması da ciddi bir D vitamini eksikliği belirtisi olduğu için test yaptırmayı ihmal etmemelisin.

5.Cilt Sorunları

Özellikle sonbahar ve kış aylarında artış gösteren cilt kuruluğunun sebebi D vitamini eksikliği olabilir… Sürekli olarak kuru bir cilde sahipsen ve ne kadar nemlendirsen de bu kuruluk geçmiyorsa D vitamini değerlerini mutlaka kontrol ettirmelisin.

 

D Vitamini Eksikliği ile Nasıl Baş Edilir?

1. D vitaminin %95’ini güneş ışınlarından ve geri kalan kısmını da yiyeceklerden karşılayabilirsin. Bu sebeple cildinin doğrudan güneş ışığı alması gerektiğini unutmamalısın. Kapalı ortamlarda güneş ışınlarından mahrum kalacağın için sonbahar ve kış aylarında D vitamini eksikliğin artabilir. Yaz aylarında güneşlenerek D vitamini eksikliğini giderebilir ve kış aylarında sağlıklı hissedebilirsin… Ancak güneşlenme saatini de çok iyi belirlemelisin. Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için öğle saatlerinden önce veya sonra güneşlenmeyi tercih etmelisin.

 

 

 

2. D vitamini eksikliği için düzenli olarak yumurta ve süt ürünleri tüketmelisin. Beslenme düzenini doğru bir şekilde ayarlayabilirsen, D vitamini eksikliği ile baş etmen kolaylaşabilir. Kahvaltılarına mutlaka yumurta, ana öğünlerine de yoğurt gibi gıdalar ekleyerek D vitamini eksikliğini önleyebilirsin.

3. D vitamini açısından zengin olan sebzeleri ve meyveleri de unutmamalısın. Sebze olarak; havuç ve brokoli tüketimini öğünlerine dahil edebilirsin. Meyve olarak; D vitamini ve kalsiyum açısından zengin olduğunu için portakal yiyebilirsin. Aynı zamanda D vitamini eksikliği için taze sıkılmış portakal suyu da içebilirsin…

 

 

 

4. Beslenme düzenini ayarlarken ana öğünlerine balık çeşitlerini ekleyerek D vitamini eksikliğini giderebilirsin. Deniz ürünleri içerisinden uskumru, somon veya ton balığı tüketerek ihtiyacın olan D vitaminini karşılayabilirsin…

5. Deniz ürünlerinin yanı sıra, balık yağı tüketerek de D vitamini eksikliğine rahatlıkla çözüm bulabilirsin. Kalp rahatsızlıkları ve dikkat eksikliği gibi durumlara da iyi gelebilen balık yağını doktora danışarak kontrollü bir şekilde kullanabilirsin…

 

 

 

 

 

 


Yorumlar (0) | Yorum Yap
Share on Tumblr